Pages

Tuesday, February 26, 2013

Rumah apecer celop??

Akhirnya.... Harap2 entri ni berjaya ditulis sampai habis. Haha. Nak ikutkan banyak je benda nak ditulis. Tapi risau2 kang jadik macam sesi luahan perasaan ke...atau tiba2 jadik macam asyik risau apa yang orang dok fikir. Nak tulis pasal apa2 yang dah dibeli untuk rumah, risau orang fikir kita ni nak menunjuk2. Dah tu camno? Hmmm... Husnozon husnozon... Anggap macam sharing2 caring2 je la ek. Saya pon dok cari info pasal itu ini thru blog2 jugak. Boleh tahu apa pandangan / pengalaman orang lain kan..

Okaylah, rumah ni kitorang bayar downpayment 3% bulan 8 tahun lepas lagi. Katanya 3 bulan boleh settle, and boleh dapat kunci. Tapi tup tup tup, bulan 12, diammmm je jugak. Masuk bulan 1 aritu, saya dah takley dok diam.

Start bulan 1 tu, saya gi hunt track seeeemuuuaaaa orang yang terlibat secara langsung dalam proses pembelian / tukar nama etc untuk rumah ni. Rumah sub-sale la katakan. Macam2 alasan. Call lawyer kitorang tu, katanya dia tunggu document bank kitorang. Call bank kitorang, katanya tengah tunggu document dari lawyer bank dia. Call lawyer bank dia, katanya tengah tunggu document dari lawyer bank first owner. Hadeyhhhh.. Last2 call agent, agaknya dia dah malas nak jadik orang tengah, dia kasik la kontek number lawyer first owner.

Fine. Call lawyer first owner, katanya tengah tunggu document dari itu ini itu ini. Macam2 la. Semua orang dok tunggu2. Dah tu, kalau menunggu, tak kejar, sape nak tolong expeditekan, smoothkan proses beli rumah kitorang ni?

Berapiii, macam naga jap. Kesimpulannya, habis semua orang yang terlibat kitorang call.
- Lawyer kitorang
- Lawyer bank kitorang (RHB)
- Agent bank kitorang (RHB)
- Lawyer first owner
- Developer (Naza TTDI)
- Agent rumah kitorang (Tak ley pakai dia ni. After sale punya service hampeh. Ada ka patut, bila kita dok tanya2, dia kata, "Cik puan, saya ni hanya tolong masa peringkat beli rumah. Saya tak berkerja dengan Naza TTDI untuk tahu progress diorang". Durhhhh~ Terus tak pernah kontek dia lagi dah lepas tu. Huhu)

Every week kitorang keep track progress. Ada je yang sangkut mana2, kitorang call pihak yang terbabit tu. Kalau orang tu kata dia tunggu orang ni, kitorang call orang ni pulak and minta dia tolong take fast action. Macam tu la kisahnya.

Akhirnya, bila call bank last week, katanya diorang dah release final payment kepada owner tu. Tapi dia passkan kat lawyer dia. Lawyer dia kena pass kat lawyer kitorang. Lawyer kitorang kena passkan kat lawyer first owner.

See... Nak pass pass pon sampai berapa kali pindah tangan. Stock sekali pindah tangan berhari2 kadang2 berminggu diorang amek masa. Huhuhu.

So, call lawyer kitorang. Katanya boss keluar. Clerk dia tak tahu apa2. Then dah tinggalkan pesan suruh call balik, tak call2 sampai ke sudah.

And semalam saya message je lawyer first owner. Just nak tahu samada dah receive final payment belum. Tiba2 dia terus call. And explain. Rupanya diorang dah dapat cheque tu pada 19 Feb lagi. Nak ikutkan perjanjian, dalam masa 5 hari dia kena passkan kunci kat kitorang. Rupanya dia kata ada problem sikit.

Kitorang ada penalty charge sebab lambat! Total nak dekat RM4.5k. Gilakkkkkkk.... Dia kata dia dah hantar surat ke lawyer kitorang. Bestu nape lawyer kitorang diammmmmm je? Sabo je la.

Rayu punya rayu punya rayu, mintak first owner waive je la penalty charge tu. Nak nangis woo time ni. RM4.5k tu banyak tuuu... Rumah tu dah la kosong je. Banyak lagi nak pakai duit. Wiring lagi, itu lagi ini lagi. Huhuhu.

Alhamdulillah, lawyer tu cakap, first owner agree nak waive. Arini dia akan passkan kunci tu dekat lawyer kitorang. And tolong tanyakan dekat Naza TTDI tentang defect report rumah tu yang kitorang dah buat. Alhamdulillah333... Baik sangat lawyer tu. Nama dia Edorra. Dia je la yang sabar and rajin entertain kitorang. Even saya rasa, service dia lagi bagus dari service lawyer kitorang sendiri. So, kalau sesiapa nak menggunakan khidmat lawyer untuk urusan jual beli rumah, memang saya highly recommend Edorra ni. Message siang or malam semua dia layan. Tip top! Hehe.

Okaylah, tu je. Panjang sangat dah ni. Hahaha. So now tengah tunggu khabar berita dari lawyer kitorang. Buat penat bayar lebih kurang 21k, tapi diorang punya service macam hape je. Asyik2 kitorang yang call. Harapkan dia call, memang berjanggut laa.. We'll see camana. Sepatutnya dalam minggu ni rasanya diorang dah boleh call kitorang, passkan kunci rumah. Kalau takkkkk... Jumaat ni saya call dia lagi. Haha.

Ukkkeiiii... mood tak sabar nak masuk rumah sudah kembali. Nak kena kira berapa budget ni untuk buat macam2 lagi kat rumah tu... Duwit duwit di mana kau duwittttt $______$