Pages

Wednesday, September 18, 2013

Miracle! Miracle!

Subhanallah! MasyaAllah! Ya habibi ya maulana, ente sungguh gumbira di saat ini, kirna, itu baby ente, sudah....... PUSING! Terbalik! Kepala kat bawah kaki kat atas! Hoyeayhhhhh hoyeayhhhhhh~~~

Semalam check up, minggu ke 36++. Time tu, dari rumah, dah plan nak tanya doc macam2 soalan, especially pasal plan nak czer tu kan. Nak tanya bila kena datang menyerahkan diri kat hospital, boleh tak nak stay sampai 5 hari kat hospital (sebab parents saya from Kedah boleh datang time weekend je - diorang kerja as cikgu and cuti diorang dah habis huhuhussobsss), nak tanya pasal risiko2 czer or apa efek dia long term lah, etc etc etc.

So, bila doc scan, doc cakap, "Eh good news! Your baby is no more in breech position! Tengok, kepala dia dah kat bawah..... So no need for czer...."

Saya macam,

"Erk??" "Owhh??" "Wahhhhhhhhhhhhh~~~~~~~~~~~~"

"And another good news", doc cakap. "We can see your baby's face!"

And lagi skali saya macam,

"Hoh??" "Wahhhhhhhhhhhh~~~~~~~~~~~~~~~~~~~"


Hahahaha....


Time tu macam terkujat2 moment kot. Happy, of course la kan. Tapi macam tergezuts yang lebih sebab baby finally showing her face, yang selama ni asyik tayang belakang or sipi2 tepi muka nampak tinge dia jee.. Walaupon still dia cuba cover dengan tangan dia, tapi dah bersyukur lah dapat jugak tengok hidung, mata, bibir sikit2.

Doc tanya, "macam muka sapa ni baby ni.....?"

Saya stare screen tu lama gila, sebab tak tahu nak cakap macam muka sapa. Hahahaha. Last2, my comment was, "tak tahu lah ikut muka sapa.... *pause diam kejap stare lagi* tapi..... hidung dia macam hidung ayah dia lah.."

Ahahaha, hidung jugak yang jadik mangsa.

Seriously, tak tahu nak cakap, sebab gambar scan tu pon bukan clear sangat kan. Ibnu cakap, macam muka saya. Hik hik. Lepas keluar bilik doc, baru kitorang tenung gambar tu lama, then rasanya kitorang sepakat cakap, baby muka mix mak ayah dia laaaa.... Tang hidung macam ayah dia.. Tang bentuk raut muka tu macam mak dia - bulat. Keh3333 :p :p Tang bibir, tak nampak sangat. Tapi mungkin macam ayah dia, sebab gaya dia pose masa tengah scan tu, sejibik sejiban gaya ayah dia time tengah bercakap benda serious. Jari2 tangan tutup mulut. Eheheheee... Ibnu happy, sebab dia kata, be;um keluar lagi baby dah ikut gaya dia, nanti lepas keluar sure diorang kamceng jadik geng.

Yoooooo lahhhhhhhhhhh......

Huuuuu~~~ So sekarang, marilah lupa perihal czer! Syukurrrrr selamat dari kena czer.... Boleh la pantang freestyle nanti. Eheheheeee... Harap2 Allah permudahkan jalan masa nak deliver nanti.. Benda paling saya takot pasal czer, sakit kat tempat kena bedah tu. Dah terbayang2 kengiluan bila terbatuk or bila nak gerak2. Ibnu cakap, beranak normal pon sakit jugak, sakit luka kena jahit kat bawah. Ermmm betul gak tu. Tapi apa2 pon since now doc cakap boleh buat normal delivery, terus naik semangat den!

Dah takde dahhhh keluh kesah bila nak naik tangga rumah.

Dah kurang dah bunyik ngok ngek ngok ngek bila dok berjalan2.

Kalau dulu, lepas balik kerja, sure malas nak naik atas. Uruskan diri, mandi, solat semua kat bilik tetamu bawah. Tidur pon kat bawah. Just naik atas pagi besoknya bila nak ke ofis, sebab baju2 kerja still kat atas. Ehehee..

Tapi sekarang (lepas semalam la tapi, ehehehe), even sakit camana pon, redah je jugak. Paksa je diri naik turun tangga banyak kali pon. Sebab takmo dah manjakan diri sangat. Nak kena anggap sakit2 tu semua sikittttttt je, compare dengan rasa sakit time nak beranak nanti. So, haruslah semangat kena kental kannzzzz....

Chaiyok2222!!!

  • Bilik baby? Dah kemas!
  • Barang baby? Cukup dah kotttttttsssss...
  • Barang mommy? Aaaa ermmmm ada lagi sikit2 nak kena beli..
  • Beg hospital? Baru kemas 20%! Tu pon campak2 je. Banyakkk lagi tak masuk dalam beg hospital tu..
Last but not least, dah ready?? BELUM!!!!!!! Ahhahaahahhaa...

Sayang fikir apa tuuuuu..... Macam serious bebenauuuu je gayanya..... Ehehehehehe. Love love love!

Makpak baby, zaman minggu2 awal kawen. Sekarang dua2 dah bulats makin bulats bulats sebulatans bulatansnyaaa... Cepat baby keluar jumpa kitorang! Hehe..

Friday, September 13, 2013

Besok 9 bulan sudaaaaaaaaaaahhhhhhhhhh!

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Errrmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Blurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Hahahh.. Seriously blurrrrrrrr gilos! Besok dah genap 9 bulan! Helppppp meeeeeeeeee~~~! (Mengada2 ah tu kan!) Ekekekee...

Chop, kenapa kan, dari dulu kan, kita selaluuuu ingat orang pregnant 9 bulan 10 hari je eh? Awat mai tang hospital, jumpa doktor, depa kira 40 minggu eh? Nanti nak tanya kat Ela lah, adikku di Indonesia tu. Rasa macam tak percaya dia dok cerita, pengalaman dia sambut baby lahir, siap boleh jadik tukang jahit balik kat luka lepas patient deliver tu..... Kalau eden, eden tak bagi doktor muda2 jahitkan edennnn... Tak dapat kepercayaan lagi wooo. Tapi maybe kat sana tu, style dia memang ramai orang, ramai patient, doktor kurang kot eh.... Huhuhu.

Belum lagi part dia cerita kes dia oncall tengah malam, and patient kawan dia punya baby meninggal dalam perut akibat terbelit tali pusat sendiri - after cubaan nak buat normal delivery (tak jalan), then buat 2x vacuum (tak jalan jugak), last skali czer (baru tahu tali pusat dah terbelit). Kesian Ela, sampai fobia2 dia. Dia rasa serba salah kot, sebab kejadian jadik depan mata dia, walaupon bukan patient dia, sebab dia tengah handle patient lagi satu... Hmmm, macam2 cabaran nak jadik doktot ni. Takut pulak dengar cerita Ela kat labor room. Sampaikan, everytime baby dalam perut ni gerak2, mesti saya pesan kat dia, "Baby sayang, baby goodgirl kan....jangan main tali pusat tauuuu...golek2 tendang2 takpe, tapi jangan usik2 tali pusat tu tauuuu...." Huhuhuu... And selalu doa, mintak simpang dari benda2 yang tak diingini. Bukan lama pon lagi, beberapa hari je lagi, then boleh dah jumpa si tecik dalam perut ni, insyaAllah....

Perkembangan diri

Diri ini memang semakin berkembang dengan jayanya! Dah naik 16kg masa baru 8 bulan aritu. Tepuk tangan tepuk tangan! Beribu ribu taniyaaaaaaaaa~~~ Hoyeayhhhh!~

Hish apa meroyan ni.

Okay2 serious2. Sekarang ni, dah memang rasa tak larat sangat2. Even kalau duduk pon, perut tu dah macam bagi pressure kat paha sendiri. Sakit pinggang, sakit belakang, sakit kaki, sakit celah2 paha tu, memang takyah cakap arrrr... Baring tak boleh, duduk tak boleh. Kadang2 saya berdiri je kat rumah. Bila dah lenguh, duduk buat gaya merangkak tu. Dah puas camtu, baru cuba duduk betul2 balik. Tapi memang serba tak kena lah jadiknya. Sekarang tidur pon bukan atas katil dah, saya tidur kat atas sofa kat ruang tamu. Ibnu tidur atas toto. Sebab katil semahal2 tilam tu pon rasa macam hazabbbb je. Tidur kat sofa pon bukan baring, tapi duduk. Huhuhu.

Eh rasanya dah pernah cerita la kes tidur duduk ni. Nak ulang lagi buat apa... Buang karan jaa.. Well, ibu menandon memang ada penyakit lupa2 sikit. Hampun nooo. Hihi.

Owh, and, satu lagi penyakit yang baru menyerang, tidur siang tak hengat dunia. Kat ofis tuuuu.... Selamba2 tidur. Pagi tidur, tengahari tidur, petang tidur. Buat kerja ada la dalam setengah jam, lepas tu berjam2 bantai tidur. Masalahnya, TERtidur! Bukan sengaja2 nak tidur. Tertidur atas kerusi. Tapi memang tertidur. Bila terjaga tu, puas bulatkan mata, tapi ntah camana tah, boleh tertidur balik. Hohoho.

One thing yang saya sangat appreciate, saya sedar kini yang saya ada husband yang sangatttttttttttttt lah baik. Rasa macam Ibnu is someone yang sangat memahami, sangat caring, sangat rajin, sangat supportive! Haaaa amekkau puji laki sendiri. Kikiki.. Serious. Saya dah boleh kira berapa kali je saya memasak, berapa kali je saya basuh pinggan, since masa bulan puasa aritu. Sekarang ni, malam2 Ibnu yang akan buatkan air. Dia yang akan basuh pinggan. Tak banyak soal pon. In return, saya memang jadik tukang iron baju dia. Walaupon sakit pinggang ke apa ke, bab2 baju (lipat baju, iron baju), saya still in-charge. Lagipon saya rasa saya iron baju lagi kemas kotttt. Puas hati tengok baju kemeja kerja dia tu tajammmm je kesan iron kat lengan and bahu. Sehelai baju dia saya gosok nak dekat 20 minit kotttt... Gosok penuh kasih sayang gituewww. Hihihi.

Eh panjangnya entry!

Moh layan gambar pulaks.


Kefeningan yang melanda time nak beli shower foam baby.... Banyak sangat jenisnya. Susah betoi nak decide. Hoho.

Basuhan first trip. Baju color2. Baju putih nak basuh tapi asyik bertangguh sampai ke sudah. Weekend ni la kot setelkan..

Tukang basuh dan sidai : Ibnu. Tukang amek gambar : Muni. Kui3333

Socks yang warna biru oren tu, Ibnu beli time dia outstation kat Turkmenistan awal tahun aritu. Masa first time saya bitau saya pregnant, dia kat situ. Tak sangka dia pandai pulak shoppingkan stokin baby ni. Ingat jugakkkk kat baby noooo. Terharu baby. Baby says thanks! Hihi.

Tukang pair2kan mitten and booties : Muni. Tukang masuk dalam box ni : Ibnu.

Semangatttt~~~~ Semangat new parents to be!

Ni pon semangat~~~~ Semangat new grandparents to be! Hahah. Mak dengan abah boleh pulak buat surprise belikan raga2 ni. Diorang kata boleh buat simpan barang2 baby for travelling ke apa ke.. Well, memang kitorang tengah searching raga2 camni pon. Macam tahu2 je toknek dengan tokwan ni tauuu.... Baby says thanks jugak! Hihi..

Selerepsss... Ini di-wassap from kawanku~~ Bikin guwe terliur~~~ Mana nak cari durian sedap eh.. Yang isi warna kuning gebus camni. Uuuuuu~~~


This weekend, nak setelkan beg hospital. Walaupon doktor dah cakap saya kena czer, tapi saja je nak get ready beg spital tu. Kalau ada apa2 takyah kelam kabut sangat dah... Kan...

Owh ermmmm, rasa macam nak ajak Ibnu gi jalan2 mana2 la.... Tapi tu lah, saya dah tak larat nak jalan masalahnya. So saya dok terfikir nak spend time kat hotel, layan food hotel, layan movie kat hotel, layan spa kat hotel. Ahahahah~~~~ Berangan je la tapi. Ongkosnya enggak ada. Dah diam. (T____T)

Wednesday, September 11, 2013

Belly dancing

Aktifnyaaaa laaaaaa hai baby mommy ni. Kejap ke utara kejap ke selatan. Kejap timur kejap barat. Paling best, timur barat utara selatan serentak. Pernah jadik sampai tengok perut saya ni dah macam ada 2 pusat terbonjol. Elokkkk je duduk sebelah2. Siku baby eh tu? Haaaaaa... Nak imagine gaya dia kat dalam pon rasa macam kompius tauuu. Kuak lentang ke.....kuak rama2 ni? Ke kuak menggeliat sedunia?? Huuuuu.... Memang jakun ah everytime rasa dia dok bergegar2 ber-wave2 tu. Berapa banyak video perut ber-belly dancing dah saya amek. Penuh memory phone ni sampai hang2 pon pernah. Hihi.
Baby sukaaaaaa sangat duduk side kanan. Kenapa eh? Now ni tengah terbunjal jugak ni kat side kanan.

Lagi satu yg musykil, tengah makan perut boleh lagi bunyik2 krukkk3333 macam tengah kebuluq tu. Lepas makan pon still bunyi2. Baby tak suka food mommy makan ni keerrr? Keee terlebih suka? Hebat sangat bunyi perut sampai orang lain pon boleh dengar, toleh2. Walhal mulut tengah nganga2 dok nak sumbat nasik dagang tadi. Malu ai sebentar. Eheh ehehhhh.

Rasa2 baby ni tekak pantai timur laaaa. Kalau nak breakfast nasi, mesti samada nasi kerabu atau nasi dagang. Nasi lemak nasi goreng siang2 reject. Terkenan sebab dulu mommy kerja kat Ganu eh? Hihi..

Perhatikan ke-simetri-an peruts. Suspek berada di sebelah kanan.
Pandangan dari atas. Panjanggggg ke depan peruts ini. Belly button tertonjol sebagai aksesori tambahan.
Nyummmmeyhhhhh~ Nasi dagang RM3.50. Naik lima kupang lepas minyak naik dua kupang. Sobssss. Tapi sedap. And ikan dia bagi pon besaq seketoi. Puas makan.

Monday, September 9, 2013

After a longgggg silence...

Gilak, berbulan tinggal blog. Macam la bizi sangat kannn.. Eheh eheh eheh.

I blame you pregnancy hormones! :p

Seriously langsung turn off nak menulis blog, or update status fb, or post gambar kat instagram... Dunno why. Kalau tulis entry pon, in the end, tak post pon entry tu. Kalau tulis status fb, lepas tu mesti cancel22222, tak jadik nak up status apa2. Kalau dah edit2 gambar konon nak share kat instagram, lepas tu last2 share kat dalam wassap dengan Ibnu or dengan family2 je. Dalam berbulan ni, ada la 2 or 3 kali or mungkin 4 kali je post gambar dalam fb. Tu pon sekeping sekeping je everytime pon. Huhu.

Ni pon gagah menulis, harap2 satgi saya tekan la button "publish" tu..

Update terkini:

*** 35 minggu 3 hari ***

Dah nak masuk 9 bulan dah niiii...... Baby sekarang sangat sangat sangat lah aktif! Bila baca kat BabyCenter, katanya movement baby akan semakin lemah lembut and slow2 je, sebab dia makin besar kan. So space dalam perut jadik limited.

Tapi! Rasanya lain kes dengan saya. Sebab perut saya ni dah macam 10 star hotel. 44 inches ukur lilit. Serious. Besar bapakssss. And baby size dia normal je... Masa dia 33w++ aritu, dia baru 2.2kg. Graph dia okay je. Tak lah nak kata baby ni besar. Tapi kalau orang tengok perut saya, semuaaaaaaa cakap besar. Semuaaaaaa ingat tengah tunggu hari. Siap ada yang ingat kembar. Hihihi.

So, baby ni bebas la kan nak bergerak. Apa yang saya perasan, dia suka nak duduk belah kanan perut. Bangun tidur komfem perut ni macam dalam bentuk petak, side kanan. Tak balance antara kanan and kiri perut. Kena usap2 side kanan tu, sampai baby gerak2 and baru la perut tu jadik balance balik. Senak gak la dia suka duduk one side macam tu. Senak jugak kepala dia kat atas memanjang, nak bernafas rasa ada sikit semputs.. Takpa baby, your mother will stay strong or perhaps pretending to be strong - huhu. Walaupon tiap2 malam menangis sebab tak boleh tidur. Sebab bila baring komfem tangkap pinggang, belakang, kaki semua. Nowadays i'm sleeping in sitting position. Tu yang buat tidur pon rasa tak puas. Hence my sleepyface kat office. Hence my penguin-walk. Nasib colleagues macam memahami. Huhu.

Dear Baby,

Next week will be our next check-up. Mommy really really really hopes that u will turn to your ready-to-go position, baby. As of sekarang ni, u are still in your breech position. Boleh rasa. Kerassss bulatttttt je bergerak2 kat side atas perut mommy ni. Demi Allah, I'm happy everytime you move, dear, that I will always reach for your father's hand to feel you too - without failed; tapi i'll be more happier if you can turn yourself - head down, so kita boleh ada some hope to have a normal delivery. It had once scared me so much sebab doc cakap kita kena go for czer. Tapi now mommy dah boleh terima fact tu. And I'm preparing myself mentally and physically with that czer pantang style. It's okay kalau baby nak keluar ikut tingkap, as long as you remain healthy and safe. InsyaAllah, see you my dear to celebrate our same date of born, this coming 1st October! I'm gonna turn 27 and u will be on your very first day in this world. You will be my priceless birthday present - ever. :)

Much much much lovesssssss,
Your mother


I LOVE YOU, BABYGIRL yang pemalu~ Tak pernah tayang muka~ Hihi. xoxoxoxoxoxxxxx

Monday, July 22, 2013

Ramadhan tahun ini

Alhamdulillah sekarang saya dah masuk third trimester. Rasa2 macam nak je buat entry special pasal second trimester. Manis pahit, wangi bucuk, pengalaman sepanjang 3 bulan second trimester tu. Saja, for kenang2an diri sendiri. Hehehe...

Dah masuk hari ke 13 bulan ramadhan tahun ni. Setakat ni, dah tinggal 5 hari puasa. Uhuks uhuks uhuks. Bukan saje2 taknak puasa... Tapi dah jadik sakit perut, macam gastrik tu, mencucuk2 sampai jari jadik kebas2 sejuk2, tak mampu den nak meneruskan puasa -- walaupon pagi tu dah bersahur... Walhal fikir2, even tak puasa pon, sekadar minum air kosong dgn biskut kering je. Bukan makan nasi meriah2 ke apa ke... Macam rugi je nak berbuka puasa. Tapi badan betul2 tak dapat nak cope dah time tu. Terpaksa berbuka, sekadar nak bagi alas perut... Tapi somehow macam makin sakitttt je perut lepas berbuka awal tu. Maybe angin dah menyerang, bila masuk food dalam badan, lagi galak acid2 tu semua keluar. Lama2 sikit baru rasa bertenang sikit.. Wuuuu~

Sakit perut sampai cherry berry, 2 hari kay time tu. Bestfren dengan toilet je la.. Dehydrated gila badan rasa. Huhu.. Tapi ada gak kes 2x terlepas waktu sahur, time tu pon saya tak puasa, sebab sah2 bangun pagi perut dah kriuk kriakkk mintak food. Kui333...

Owh, erm, so, (segala tandawacana nak mention kan kalau boleh kui3)..... Well, btw, (haha, okay stop2).... Sambung2 balik. Ermmm, maknanya dah 13 - 2 hari termiss sahur = 11 hari jugak kitorang bersahur sama2.. Seingat2 saya, cuma ada 3x ja sahur yang saya x masak. First day puasa and semalam and hari before semalam.. First day sahur and semalam kitorang dapat food for sahur from ibu Ibnu. TQ ibu~~ Sedappp~ Hehehe... Hari before semalam tu, saya tapau food extra2 masa berbuka dengan member2 ssp, buat pon special lagi youuuu, kat skolah lama kitorang, sspkl tu.... Dah 11 tahun kot tak jejak skolah tu. Nostalgic gila. Sayang kitorang sampai betul2 time berbuka, tak dapat nak pusing2 sekolah tunjuk kat Ibnu...

Gigih tak gigih tak 8 hari tuuuu wa main masak2 for sahur... Berbuka normally tak masak, just makan simple2 beli from bazaar. Nak masak, Ibnu cakap takyah, dia takmo bini dia penat sangat. Da masuk third trimester la katakannnn~ Hehehe.... I lap you la abangroyku~~~~ Hehe..

Kalau zaman single mingle dulu, nak bangun sahur bukan main liat. Selalunya tak sahur pon. Sahur siap2 before tido. Sekarang ni, asal boleh nak bangun sahur pagi. Sebab fikirkan cikabangroy kiterw tu lerw.... Nanti kurus kempeng lak dah elok2 dia bulat segar bugar gitu. Hehehe..

Ermm, satu benda yang saya perasan since dah masuk bulan Ramadhan ni, susu yang selalunya keluar sampai bertompok2 lencun2 baju den tu, macam slowwww pulak pengeluaran dia. Lately ni la especially. Kadang2 tu, tengok kat tissue lapik baju dalam tu, macam kering je. No wonder lah ibu2 yang menyusukan anak dapat rukhsah takperlu berpuasa. Dikhuatiri efek susu production la kot eh?

Owh yer, semalam kan, kitorang menambahkan hutang keliling pinggang lagi!! Haha haha haha (tak bangga hokeyh. Ni ayat sarcastic orang gila). Niat keluar rumah nak cari dressing table dengan shoe rack. Shoe rack tu alhamdulillah dapat. Dressing table tak dapat. End up beli display cabinet dengan cermin gabaks (Ibnu hasut saya), dengan kerusi sofa seketul (saya hasut Ibnu). Gila bulan2 puasa pon tak dapat control nepsu menshopping. Tunggu gaji hujung bulan ni baru nak clearkan balik credit card tu. Soooooo not healthy kan.

Eh eh, entry harini berunsurkan diary la plaks. Tak kesah la ehhh... Hehehe...

First time datang SESERI, ever since SSP pindah ke Cyberjaya back in 2003 (form 5 masa tu...). Rasa lain bila tengok dinding ni. Dulu ada mural painting, dah kena sapu cat oren sebambang tu, seriously hilang "seri" nya.. Hui333..

Dan komfem2 sekarang diorang dah takda "movie nite". Dulu setiap dua minggu kot ada movie? Ke sebulan skali tah.. Tak ingat. Guna dinding ni as screen projector macam zaman2 toknenek tengok movie.

View yang penuh nostalgic! Rindu pulak zaman2 sekolah kat sini. Tengah2 kota, tapi kitorang hidup dalam life sendiri. Enjoy sangat duduk kat sini dulu, even berkeliaran main dalam kawasan skolah je pon. :')

Para organizers tengah sibuk susun juadah berbuka. Makan kat basketball court yaww! Hehe...

Anak Areque ni, tapi Mina memang babysitter berjaya hari tu~ Prektis ek Mina ek? Hehehe :p

Intan and her babygurl, Saffiya

Macam nursery dah gayanya. Sangat mak2 okayyyy. How time flies. Still ingat zaman2 kitorang form one dulu. :')

Doorgift, kiut sedap cupcakes from wondermilk. Nyummeyhhhh. Siap tempek logo batch kitorang lagi -- Glace Gladiators 9903

Sembahyang maghrib and isyak kat sini. Teraweh je tak jadik sebab mak2 dah hilang focus jaga anak2 baby2 da menantoks nantoks. Hihihi

Seronok gak sekali skala buat activity lain dari lain ni. Just mungkin time kureng bagus sikit, tak ramai dapat turn up. Tapi even dalam tak ramai tak ramai pon, masa yang ada haritu rasa tak cukup nak update2 dengan semua orang. Soooo many things nak catch up, but soooo little time.. Tapi really enjoy the short time kitorang spent kat situ.. :')

Us! Rajin pulak Amina dok mencantum cantum collage gambar.. Hehehe.

Okay, ini namanya apa anak2? Ya pandai.... roti jala. Siapa2 berani cakap lempeng, wa lempang. Haha. 2nd time buat roti jala sendiri. Seronok pulak rasa menjala2 atas dapur tu. Rasa nak buat hari2. Boleh? Heheheee..

Kari ayam. As long as Ibnu kata mebeles, wa happy~ Masak time puasa kay. Rushing2 lepas balik rumah from menambahkan hutang keliling pinggang tuew... Mencabar fizikal dan mental tau... Main agak2 je masin semua. Ngeee...

Ni idea tema rumah kitorang. Warna teal or turqoise..

Campur coklat2 sikit...

Campur grey2 sikit....

Lagi yang memberi idea~~

Cantekkkkk kannnn... Dunno why rasa macam chunnns sgt warna ni. Takpelah syok sendiri pon kan. Hihi

See~~ Even wedding kitorang kat side Ibnu pon pakai warna ni. Saya sebenarnya takkan mengaku suka warna ni, normally akan cakap purple as favourite color. Tapi fikir2 balik, dari zaman sekolah, baju2 majlis formal and majlis besar2 saya, seeeemmmuuuaaaaa warna camni. Majlis grad form 5, Dinner kat UTP, Majlis convo UTP, and kawen pon warna ni~ Coincident lagi kah itu? Hehehe...

Lalalalala~ Seronok2 ek awak berupdate from office..... Kui3~~~ Okay now back to work!

Tuesday, July 16, 2013

Alkisahnyaaa rumah dua tingkat

Assalamualaikum~!

Masuk arini, dah 2 bulan lebih kot kitorang duduk kat rumah Alam Impian tu. Rumah tu ada 4 bilik, 1 bilik maid, 2 store. Kat tingkat atas ada 3 bilik and 1 store. Tingkat bawah ada 1 bilik and 1 bilik maid and 1 store bawah tangga. Selama ni kitorang duduk kat bilik kat tingkat bawah tu. Sebab, saya lerrrrr malas nak naik turun tangga ke atas. Rasa macam eksesaissss je everytime naik turun tangga tu. Semput! Tak kuasa nak naik duduk kat atas.

So, selain dari waktu bacaan yaasin time mula2 pindah dulu, berbulan la ruang atas tu memang takdo yang menjenguk, kecuali time family saya from Kedah sampai. Memang diorang akan tidur kat tingkat atas... Siap adik saya bitau, dia "rasa something" masa tidur kat atas. Banyak la hanggggg! Wuwuwuwu (T___T)

Tapi, lepas dah 2 bulan lebih kitorang stay kat bilik bawah tu, Ibnu lately asyik komen katanya bilik tu macam panas, kurang elok pengudaraannya. Saya tak perasan pulak, tapi dah hari2 dia berzikir camtu kat saya, lama2 terasa macam ada betulnya jugak.

Dengan rak2 baju dalam tu, rak cermin, katil, bila tutup pintu malam2, dengan dua orang manusia gabak tidoq dalam tu, rasa rimas la jugak. Aircond ada.... Tapi angin aircond tu pon rasa tak best. Kering tekak je.. And rasa udara tak fresh. Tambah2 time musim jerebu aritu. Huhu.

Last2, saya akur je la bila Ibnu dah ajak naik tidur kat bilik atas. Bilik atas tu memang besar, komfem (insyaAllah) takyah susah2 kitorang nak berebut oksigen bila tidur malam2. Lagipon malas nak manjakan badan sangat. Gigih je laa naik turun tangga pon dengan perut tomei tomei ni... Hui333..

Dapat gaji aritu, terus cari katil, alang2 dengan meja makan skali. Cerewets gak kitorang nak beli katil. Saya nak yang lembut, Ibnu nak yang keras takmo lembut sangat. Masuk kedai keluar kedai. In the end, jumpa jugak kitorang dengan katil yang dicari2. Getha. Memang superb! Luas pon luas, sebab beli size king. Best je tidor.. Soft je, tak sakit badan. Beli tilam dapat free 2 bantal and 1 bantal peluk.

Sepatutnya diorang deliver hujung bulan ni, tapi, minggu lepas hari Jumaat dia call cakap nak hantar. Penat kawtim masa delivery, sebab Jumaat kitorang kerja. Nasib diorang sanggup tunggu sampai pukul 6 petang. Huhuhu.

So, yeayyy! Dah dapat katil. Dah dapat meja makan.

Sabtu tu terus mengemas2 rumah. Projek pindah baju bajan dari floor bawah ke atas. Mengah jugakkk. Saya start dengan operasi lipat2 baju kat bilik bawah. Lepas tu kemas bilik maid yang kitorang buat store. Simpan barang2 yang belum unpack, termasuk barang2 baby. Tengahari camtu Ibnu bangun and jadik tukang pindah angkut barang. Dok naik turun tangga. Den duduk kat atas je. Jadik tukang receiver barang2 and kemas kat tempat yang betul. Petang tu dua dua terjelepoks. Agak2 pukul 6 petang camtu, siap2 nak gi rumah abah kat Kemuning. Bukak puasa ramai2.

And malam tu balik, first time kitorang tidur atas katil baru kat bilik yang baru. Alhamdulillah takde benda2 pelik jadik. Pagi besoknya Ibnu bangun muka ceria, cakap, "Haaaaaaa, ini baru best. Bangun2 tidur bole nampak pemandangan luar".. (Sebab bilik atas tu ada sliding door, mengadap ke arah taman). So, konon2 rasa fresh la pagi2 tengok pemandangan camtu. Compare dengan bilik bawah, bangun2 nampak toilet (sebab katil tu mengadap ke toilet, bukan tingkap). Hehehee.....

p/s: Gambar2 nanti malam kalau rajin den tempek dalam entry ni yerr.. Hihi..

Friday, July 12, 2013

Mother, Baby and Kids Expo @ Stadium Malawati Shah Alam

Last week, kitorang husband and wife meredah pergi Mother, Baby and Kids Expo ni kat Stadium Malawati Shah Alam. Eh, ulang tajuk entry plak. Hehehe.. First time pergi baby expo, before ni penah la pergi jejak ke mothercare and toys r us clearance sale tu.. Tapi, tak la plak shopping barang2 baby ke apa kat situ sangat. Kisah pasal toys r us sale tu pon saya dah pernah stori mori dah before ni kan..

So, this time pergi memang dah niat nak rembat barang2 baby, especially yang basic2 tu. Saya dah buat dah list barang2 keperluan baby bagai. Google je pon. Terkejut kay awal2 dulu bila tengok list tu panjang berjela jela. Dah blurr mana yang wajib ada n mana yang nice-to-have.

Nasib baik ada kakak ipar, kakfira, tolong kasik mudahkan kerja. Dia ada bitau la apa barang2 basic baby. So itu la yang kitorang aim masa gi expo ni... Hihihi.. TQ kakfiraaaa~~~~ Hehehe.. Kakfira ni pon pregnen sama macam saya, kitorang due date selang seminggu ke 2 minggu camtu je nanti. Tapi sebab saya ni baru nak dapat baby yang first, memang knowledge and experience tu zeroooo la kan. Kuikuikui...



Print screen email from kakfira. Refer kat sini je masa jalan2 dalam expo tu. Still ada yang tak beli - bathtub, pampers, towel mandi.


Few barang yang kitorang dah angkut kat expo ni, sat2gi saya paste gambar dia yer.. Bukan nak menunjuk, tapi just nak share - sebab bila saya google2 info pasal benda2 camni, memang saya akan expect orang untuk letak gambar sekali. Senang den nak imagine. Ngehehe..

Kat expo tu, basically semuaaaaa barang2 yang related to babies ada. Department pakaian baby and mommy ada, department diapering ada, department babycare & grooming ada, department bathing ada, nursering ada, travel ada, feeding ada, department for ibu2 berpantang pon ada. Hahaha. Kalau korang dah biasa google nak cari barang2 list keperluan baby, sure korang tahu apa barang2 related under department2 ni. Kannnn...

Tapi, tak semua jenis brand ada jual kat sini... Macam pampers contohnya, time expo ni, yang saya nampak just brand diapers je.. Kalau nak cari pet2 atau mamipoko, memang den tak nampok plaks. Maybe time midvalley punya expo yang start harini sampai ahad ni, ada... Tu pon kitorang nak terjah gak tu. Still ada few minor2 things yang nak kena cari... :)

Okays, joms layans picturessss... :)

Gambar group beramai2

Rasa nak kena cari lagi baju lobang2 camni. Baru jumpa 3.... Tu pon size 3-6 bulan and 6-12 bulan. Tak beli newborn punya pon. Jadik minah hiphop la nanti anak mommy ni yerrr... Pakai baju stock lengan tangan and kaki labuh2. Hehehe



Rompers.. Total 7. Size ntah, macam2. Hopefully muat la. Memang murah2 rompers tu. Selai RM5 ke RM3 tah. Den pon lupa dah.


Bip. Ni Ibnu yang pilih. Saya okaykan sajorkkk... 3 helai cukup dah kot.. Kan baby kan? :D
 
Ni lapik mandi, lapik tukar lampin, cream montot baby and tu penyembur tu untuk disembur2kan bila time kemas or bersihkan barang2 and kawasan baby tu nanti...
 
Topi 3 lai. RM3 sehelai. Cukup kot. Tu kain lap kecik untuk baby, cukup dah kot sebekas camtu. Kain wrap baby, 35 ringgit kot if tak silap untuk 4 helai tu. Tapi rasa macam nak try cari yang instant wrap tu selai dua... Takot tak pandai guna yang jenis manual wrap ni. Hihi. Owh and yang warna warni bertali putih tu, kain barut baby. Macam best sebab tengok dia colorful. Heksaited terus angkut 10 lai. Tapi pagi besok bangun tidurnya, rasa macam nak cari yang plain putih tu je. Dok fikir, kulit baby kan sensitip. Dengan tali pusat dia tu nanti.. Takot kain tu jenis kasar, tak sesuai for baby.... Nak kena derma la kain2 barut tu nanti. Klu tak membaziorrrr je. Hehehe..
 
Dah kata mitten booties kena banyak, memang banyak la kitorang beli. Tapi nak cari lagi kot, yang jenis basahan tu. macam dalam first row dalam gambar di atas. Hehehe. Yang dah berpair2 stokin cantik tu, tengok macam kecikkkkk semacam je. Macam anak patung punya je... Muat ke idak la kaki anak ibu ni nanti.
 
Ni harta2 under feeding department. Liner JJ tu RM9 sekotak. Yang storage bottle JJ tu plak dalam berapa belas ringgit tah. Tak ingat dah. Tapi memang murah sikit la dari harga2 kat online tu..


Ini RM55 sajork. Semangat nak nyusukan baby ni. Hahaha

Wipes sampai berbungkus2 beli. Dah saya nak yang jenis pack kecik2, Ibnu nak jenis dalam balang tu. Dua2 ada reason sendiri. Saya nak kurangkan berat je bila travel. Senang pakai jenis pack kecik2 tu. Last2 angkut dua2. Baguih takkkk laki bini niii.. Haha (T___T)


Okay... itu sahaja. All in all, puas hati dah beli most of barang2 baby. Tak larat sangat nak keluar masuk expo mencari. So sekali pergi biar angkut je mana2 yang memang perlu. Besok lusa ni boleh focus cari sikit2 lagi barang yang takdok.

Chaiyok2 mommy and daddy!! Tak saboooo nak jumpa baby.... Selasa lepas jumpa gynea lagi, monthly check up. Baby dan2 palingkan muka nyorok disebalik uri bila doc nak scan tengok muka dia.. Mak kata, Allah belum bagi izin lagi for kitorang nak tengok muka baby betol2. Allah bagi izin tengok gender baby dulu. Hehehe.. :)

Friday, July 5, 2013

My Own Crib

Selama2 kerja kat exxon ni, belum pernah dapat workstation sendiri yang memang khas untuk diri sendiri. Awal2 masuk last year, duduk 1 bilik menumpang dengan sorang staff exxon ni. Tapi rasanya dalam 2 bulan je kat situ. Lepas tu kitorang 1 team kena tukar naik 1 floor atas. So, masa tu, bilik2 yang ada dah fully occupied oleh orang2 lain yang lebih senior..

Saya??

Kena duduk kat meja admin. (~___~)

Duduk aje laaaa... Awal2 tak fikir apa2 pon. Tapi lama2, baru rasa "bahang"nya duduk kat meja admin tu. Dah la sebelah bilik meeting. So, memang ramai la yang ingat saya ni admin baru.

Paham2 je la kalau dah jadik admin tu kan. Mula2 tak kesah la bila tah sape2 tah berhenti kat meja saya and macam bagi arahan, "You tolong passkan document ni kat si dia si dia ni ek?"

Tak pon, "You ada pen tak?" "Stapler?" "Envelope?"

"You tolong checkkan dalam system, apa email si dia si dia ni ek?"

"You tahu tak sape yang book bilik meeting ni?"

Dannnn macam2 lagi la. Semua tu adalah orang2 kat bangunan exxon tu yang telah meng-assume saya ni admin assistant.

Dah sape suruh setuju nak dok kat meja admin kannn.. Fadan muka awoks. Heheheee...

Owh and normally saya tak menolak pon bila dapat "arahan" camtu dari tah sape2. Buatttt aje lerwww.. Malas nak meng-explain. Lain lah kalau orang tanya,"You admin siapa yer kat sini?"

Ha.... tu baru den jawab, den bukan admin. Den ni CMMS coordinator. Huhuhuhu~~~~

Dah lepas tu orang tu tanya pulak, CMMS tu apa? Hehehe.. Maka den pon cerita yo lahhh. Hehe...

So, alhamdulillah, harini (after dah berbulan2 kerja kat sini), dapat lah saya bilik sendiri.... Dapatlah sedikit privacy.... Hehehehe... Exxon ni lain sikit. Exec dia memang duduk dalam bilik. Tapi ada jugak exec yang dok kat cubicle luar, depends pada project lah...

And saya pon title je CMMS coordinator, buat kerja nye langsung takde dalam jobscope. Buat operations technical. Tak kesah la kan..... Cenggini la nasib contractor. Buat je apa2 yang disuruh. Nak sambung carik rejeki la katakan... Sape suh berani2 masuk dunia "contractor". Dah elok2 permanent dalam petronas dulu, pi resign.... sape suruh? Takde sapa suruh. Sendiri yang mahu. Sebab nak dekat dengan husband. Heheeheheheeeeee....

Wokeyh, den pon happy ja ni. Sebab 1 hari dari pagi tadi tak buat kerja satu hapa pon. Awal2 datang dok packing2, lepas tu kena pindah2, lepas tu kena kemas2 balik. Now dok main blog n surf tenet. Ish333....

Hehehe.... Sat2gi arrr kitew sambung kerja balik~~~~ Ngeeee.... (^___^)



Tempat lama sebagai admin berjaya. Hahaha. Barang2 dah habis clear kena angkut. Tinggal computer2 je..


View kat sebelah meja lamakuuu~


Selalu skodeng mat saleh dengan minah salehah swimming2 kat pool tu.. Kui333


Meja baru... Bilik sendiri~ Hik hik


Canggih sikit, dah ada arm rest bagai... Semangat sikit ye dokkk.. Hihi