Pages

Friday, May 3, 2013

Sofa hunting....


Rabu  kan cuti sempena Hari Pekerja kan.. Kitorang pon merajinkan lah diri pergi ke IKEA. Homaiiiii, jem teruks gilos. Sampai main redah jalan asal boleh nak elak jem, last2 memang tempuh jem jugak bila nak ke lorong IKEA tu.. Cuwaks gila dah saya takot2 Ibnu bertukar jadik Hulk Hogan ke apa ke mengamoks dalam jem. Hui3.... Nasib laaaa dia okay je dalam gene jelmaan manusia normal sampai ke sudah. Tak bertukar kaler..

Ada la sekali, bila dah tengok dia tension semacam dalam jem, saya cakap la, takpela takyah gi IKEA. Kita gi je carik kat tempat2 lain. Sekali dia jeling sambil cakap, dah nak sampai dah ni haa. Jangan mengada. Wuuwuwuwuwu~ 

Tensi la tu kan. Sebab saya dok pujuk2 nak jugak cari sofa. Sebab..... saya la... nak duduk atas lantai mengadap tengok tivi, sakit kot kematu kot montot2.... Lantai tu keras gila, ibarat duduk terus henyak tulang tongkengku ini~~ Hui3... Dah la makan pon memang kena bersila atas lantai - ni takpa lagi.. Sebab makan bukan lama mana pon. Yang dok nak melagho depan tivi tu yang lama... Tambah2 bila ada orang datang rumah.

Time tu, jumpa yang berkenan, yang agak2 macam fluffy. Tapi rasa macam takberani nak amek lagi. Nak try usya2 dulu tempat lain. Usya kat IKEA, rasa macam harga dah cukup mahal dah. Sekali usya kat Homedec semalam..... Erm....... Rasanya macam memang tak mampu lagi nak beli sofa. Maheiii bapoks. Stock 5k tu tak lari. Paling2 pon ada 3k++. Habis murah jumpa ~2k, tapi tak berquality rasa tak worth 2k. Even yang harga 5k ~ 6k tu pon nampak macam 2k je... Takmau ahhh. Haiyoyoyo..

Nak niiiii~~~~ Wuwuuwwuuuuu~~~~ From IKEA. Rupa nampak biasa ja, tapi sangat lah friendly dengan badan dan tulang tongkeng. Harga pon ermmm, taktau nak cakap. Okay2 je la kot. Eheheh. 

Owh chop! Tapi satu je kureng dengan sofa ni. Sebab dia fixed. So, non-washable punya type. Kalau dapat yang washable lagi bagus kan..... 

TIDAFORS Three-seat sofa IKEA High back; provides soft and comfortable support for the neck and head.


Thursday, May 2, 2013

Kami sudah pindah yeay!! Pindah cowboy~~~~

A'ah, pindah cowboy. Gilak tak gilak. 1st April tu apokobondo tak start lagi untuk rumah tu... Tapi now alhamdulillah sebelum 1st May dah selamat masuk pindah dok dalam rumah baru. Hehe.Weekend lepas kitorang masuk rumah tu.. Dan pagi Isnin aritu 1st day kitorang datang ofis bergerak dari tempat yang baru.. Awai gila keluaq rumah. Pukul 5 pagi dah terbangun. Mandi, breakfast (1st time buat breakfast di pagi working day niiii - walaupon cuma ayaq nescafe panas dengan roti bakaq keh222), solat, siap2, pukul 6.15 pagi dah gerak dari rumah... Sampai ofis pukul 7.10 pagi - lepas siap sempat sesat2 tersilap masuk jalan - maklumlah gerak dari jalan lain pulak kalini.. Heee~

Barang kat rumah banyak lagi belum berkemas. Tapi nasib baik la jugak minggu ni ada cuti labour day dengan next week pon dengar2 cerita cuti jugak kot kan hari Isnin tu - cuti mengundi? Hehe. Boleh la guna hari hari itu untuk kebaikan rumah bersama.

Banyak lagi nak kena buat... Nak touch up balik dinding hasil tebukan air-cond tu, kena simen dengan cat balik... Then nak tukaq 1, 2 lampu... Kat tingkat atas rumah - nak cuci dinding, buang sawang, vacuum lantai, cuci tingkap, mop lantai... Bagi sebersih2nya lah. Cian saya, sampai dah sebotol ubat batuk habis ditelan, tak baik2 jugak batuk. Dah masuk botol kedua dah. Risau gak ni. Sebab pregnant2 tapi dok makan ubat bagai. Tak tahan kot batuk, perit dada, perit perut, sakit tekak, sebab rumah tu masih terasa habuk2 dia. Habuk simen saya panggil. Tak nampak habuk tu kat mana, tapi keadaan rumah tu macam berjerebuuuu ja. Tak tahu la berapa kali nak kena vacuum - mop rumah  tu. Fuhhh....

Saya buat 1 round je aritu menyental lantai rumah tingkat bawah. Lepas tu sakit pinggang amat tamat. Terus tobat tak berani nak buat kerja2 membasuh - mengemop - menvacuum.. Huuu~

Ibnu yang gigih buat benda2 tu. Malam2 mintak tolong urut, cian dia.. Dah macam kurus sket pon ada nampak. Nak kena kasik pump balik badan dia. Siap ar.. Nanti try jugak masak apa yang bole. Taknak orang cakap apa pulak - lepas kawen, makin kurus si Ibnu ni... Sapo yang kono? Edennnn jugak. Huhuhu.

Ermmm... Kitorang tak buat cornice... Takde plaster ceiling... Sedih, sedih jugak. Tapi nak buat camno, nak buat style cowboy express rakyat punya. Uwang pon limited. Nak masuk cepat2 sebab payment dah start bayar kat bank dah since bulan 1.... Tapi ada lagi 2 yang kalau boleh saya nak bagi ada jugak - autogate dengan water filter. Nak try usya kat Homedec ni... Expo dia dari 1st May sampai 4th May. Tiba2 rasa bersyukur kerja kat bangunan sebelah convec ni. Beberapa tapak je terus boleh masuk usya expo.. Heheh.. Harap2 harga dia tak hoverrrr.... Tapi ermmm Ibnu cakap maybe kalau lepas pilihanraya Pakatan menang, mesti benda2 banyak turun harga. Wuuu~ Ye ke ek? Kalau betul, baik tunggu je kan....... Sebab sekarang kitorang dah sangat over lari budget. Plan dengan actual semua stock nak double je. Plan 4k jadik 8k. Plan 5k jadik 10k. Gugooooqqqq ghambut cekkkkkk... Huuu~ Sabo2...

Uwang mengalir dengan sangat fantasssssssssss.... Kenapalaaaaahhhh saya tak menabung dari duluuuu.... Lemah sungguh kesedaran sivikku ini~ Huhuuhu..

Hmm..

Apa2pon, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, lepas satu fasa. Nak lengkapkan rumah tu, pelan2 kayuh. Alon2 orang jowo kata...... Fuhhhh.... :)