Pages

Friday, April 19, 2013

First trimester - Pengalaman gue~

ALHAMDULILLAH.........~~~~~~~

Haa amek hang. Sebesaq gabak tulis alhamdulillah~~~~~~~~~~~~.. Happy sangat3! Syukurrrr alhamdulillah, thank you Ya Allah! :) Ni pon first entry saya kat blog ni, openly share dengan semua orang yang saya kini sudah.....

Mengandung 14 minggu 6 hari (harini). So insyaAllah besok genap la 15 minggu.... Sekarang saya dah masuk 2nd trimester. Tapi untuk kalini, nak cerita pengalaman saya sepanjang tempoh 1st trimester yang dah berlalu itueww~

(^______^) Senyum lebaq lebaq

\0/   \0/   \0/   Joget lambak

Hmmm, huuu... Tiba2 taktahu nak tulis dari mana, macam mana. 

Okaylah, cerita dari awal lah ek. Heheheeee...

Kitorang kahwin tahun lepas 01.06.2012. (Omaiii, start dari kawen tu nak cerita ni...Hahaha :p)
Takpa2, janji, I'll make it short story mory ja kay. Ermm, so lepas kawen tu sampai la saat sebelum saya tahu saya pregnant aritu, saya dah mengalami 2 kali keguguran.... Sobs.. First time gugur, tak sedih sangat. (Boleh tak camtu? Kui3) Sebab, masa tu awal2 lagi. Buat pregnancy test tu sendiri2 je. Lepas dua tiga hari buat test sendiri tu, dalam 5 minggu camtu, and karung tu keluar sendiri ja, macam period. Rasa la period pain time tu over sket. Tapi emotionally saya okay lagi.

Second time gugur, memang saya sedih. Sebab dah scan dengan doctor bagai.. Saya dah cerita dah sebelum ni dalam entry before ni pasal miscarriage tu... :'(

So, lepas keguguran tu, saya memang jadik tak berani nak makan pil supplement sebarangan, atau buat kerja2 berat sangat. And saya amalkan minum susu HL campur dengan ekstrak buah kurma. Husband pon amalkan minum susu kambing.

Dan.... alhamdulillah pada 6 Feb 2013 awal tahun aritu, saya perasan saya punya period dah lambat. Ihik ihik ihik. (@^___^@) Maka buat lah pregnancy test sendiri, dah resultnya adalah positive!! Alhamdulillah.....

Panjang tak introduction? Tak sangat kan.... Keh3....

MINGGU 4 - MINGGU 7

Masa detect tu, anggaran macam tengah mengandung 4 minggu lebih2 la.. So, saya pon terus set dalam kepala yang lepas ni saya akan alami la morning sickness etc tu semua. Tapi, dari 4 minggu ganjak ke 5 minggu. Saya still rasa okay. Then masuk 6 minggu. Still okay. Lepas tu dah start cuwaks. Sebab doctor yang treat saya time keguguran aritu pernah cakap, "During pregnancy u must experience at least a bit of morning sickness. If u don't, then something is wrong with your baby".

Haaa.... Confident gila kay doctor tu cakap camtu. Dah tu, mana taknye saya tak cuwaks. Memang cuwak la apesal saya rasa macam biasa je. Takda pening2 muntah2 pon? Huhu... Sampai menangis2 tension fikir dan risau takot2 kalini ada masalah apa2. Berapa kali ulang alik gi klinik time tu, minta doctor check whether everything is okay or tak.

MINGGU 8 - MINGGU 12

Inilah diaaaa, permulaan segala "hazabbb". Haha. Tak lah. "Derita pahit manis" yang saya dok tunggu2. Memang saya happy bila saya dah start muntah2 pening2 bagai. HAPPY SANGAT2! BERSYUKURRR SANGAT2! Haha. Gila tak? Hihi. Dapat kini rasa apa yang ibu2 mengandung selalu rasa.... Dan tahu yang baby saya insyaAllah is doing well dalam perut ibu ni yer sayang yer.... :)

Muntah.....

Tak lalu makan.....

Food yang suka jadik tak suka....

Lapar tapi taktahu nak makan apa...

Pening sakit kepala.....

Sakit pinggang....

Sakit badan.....

Tarik mengkarung...

Emosi tak stable.....

Macam2 lagi lah....

Sampai pernah terdetik, "Tu laaaaa... Tak sakit, mintak sakit... Kan dah dapat..." Sounds menyesal? Huhuhu.. Astaghfirullahadzim....... Manusia kan.. Tak reti2 nak bersyukur. Tuuuu la diaaa...

Selasa lepas jumpa doctor, untuk monthly check-up. Alhamdulillah baby okay.. Membesar ikut time. Tapi, berat badan saya boleh pulak turun setengah kilo compare dengan last month punya check-up. Memang teruk betul alahan saya rasa dalam tempoh sebulan ni. Sampai boleh turun berat badan. Huhu.. Tapi as long as baby okay, saya happy... Alhamdulillah.... Semoga sayang semakin membesar sempurna dengan sihat yer sayang.... Tak sabarrrrr nak jumpa awak. Hehehe.. Muah2~ :*

Eh panjangnyaaa... Hahahaha. Dah2, moh layan gambar~ :)

Test kit azimat! First test.... Happy tak hengat dunia, alhamdulillahhh3333~

Time tahu ni, Ibnu ada kat Turkmenistan. Outstation 3 minggu... Terus wassap dia happy sangattt~~~ :)

Purposely upload gambar ni dalam IG. Siap letak date. Sebab taknak lupa tarikh first time tahu pregnant... Ni anak2 buah. Geram tengok diorang comel sangat~ Si kakak nama Syira, adik nama Maira. Bam bam bammm~~

Ni masa kat Kedah. Lepas Ibnu balik from outstation. Mengada nak jugak try test guna Clearblue ni. Suka bila tengok dia keluar 3+ tu. Maksudnya dah 5+ weeks pregnant.


8 weeks +; 3.4cm. First scan. Masa ni buat kat Poliklinik Shaik. Dah start segala penyakit alahai ibu mengandung.. Minum air masak pon boleh muntah, acanooo citer tu. Huhu.. :)

10 weeks +; 6.2cm. Dah nampak rupa kan. Masa ni doc cakap dia dah dipanggil fetus. Comel tengok. Masa ni dia dok diammm aje. Tu yang amek scan 4D pon cantik je tengok.


14 weeks +; 10.8cm. Scan terbaru hari Selasa lepas. Awal2 scan dia tengah tido kot. Diam aje. Lepas2 tu terbangun. Haaaaa, aktif gila gerakkan kaki tangan. Pusing2 badan. Terkejut tengok. Kagum~ Tu gambar tak dapat nak snap cuns2 sebab dia tengah aktif gerakkan tangan. Sayanggggggg awak baby! Muah! :)))

Antara MC yang dapat. Siap dapat 3 hari terus. Migraine time ni... Tapi mana ley makan pain killer...


Perut tengah bulat. :)))

Gambar yang di-upload dalam IG dan FB. Konon2 official statement bagitahu dah pregnant. Haha. Gediks kannnn. Keh3... Time ni dah 13 weeks +. :)



Hmmm.... Alhamdulillah dah lepas fasa pertama mengandung.. Sekarang selera makin ada balik, walaupon kadang2 still muntah2. Dan kadang2 takde selera makan langsung3333. Tapi dah tak seteruk dalam bulan lepas... Just saya sampai sekarang tak boleh minum susu. Minum je komfem muntah. So kena amek supplement calcium dalam bentuk pil. Sebaik kat farmasi ada jual.. Ada lagi satu supplement yang doc dah start suruh makan, selain folid acid dengan duphaston. Nama dia pharmaton matruelle. Dia memang guna as prenatal and postnatal dietary supplement.

Ibu/Mommy/Mak/Mama/Ummi/Bonda harap awak akan terrrrussss membesar dengan baik, sempurna, sihat, cantik, comel, cergas, cerdas... Ye sayang ye? See you in October sayang! Mommy loves you sooo much! :)

4 comments:

ibnunizar said...

daddy pun love her so mucccchhhh laaaaa ;)

Anonymous said...

Salam sis.. 2x keguguran tu dr ade advise apa2 x utk jarakkan nak dpt next baby :) saya baru keguguran slps 10 mggu..huhu..

Munirah Mohd Ali said...

Wslm.. Hi Ano, sorry to hear that... Hrp awk bertabah kay. kuatkan smgt n usaha dan doa lagi tanpa henti.. Erm, utk 2nd miscarriage tu saya kena buat ERPOC. Cuci rahim. Time tu mmg doc ada advise, jgn buat hubungan intim tu selama 2 bulan. Nak bg rahim betul2 dpt rest and dapat pulih balik from luka2 akibat cuci rahim tu kan... sebabnye time tu jarak antara 1st gugur dgn 2nd gugur dekat2 sgt.. selang 1 bulan je. dats why doc tak bg cuba conceive dlm masa 2 bulan.. apa2pon, try amalkan susu HL + extract kurma tu yer.. husband pon try la minum susu kambing. mana tahu kan.. insyaAllah.. ada rezeki x kemana.. tkcr sis! :)

Anonymous said...

Salam sis..saya pon keguguran.baby x berkembang.ptot da 12w tp mcm 5,6w..sedih.tp xpela..redha je.doc kate sy complete misscariage..hosp gov jela sy pg.selang 2 mggu sy pg scan kt klinik swasta ade lg baki darah ketul dlm rahim..doc bg ubat turun darah..doc pon xde suggest tok ERPOC/D&c..maknanye sy kene tggu jela ketul drah beku tu kuar?