Pages

Friday, June 14, 2013

Susu ibu?? (^___^)

Tiba2 terajin nak menaip.. Kikiki...

Isnin baru2 ni, masa tengah lepak2 kat rumah (MC aritu, sakit belakang wuuuu~~), duduk la berangan sorang2 depan tivi tu.. Pastu belek2 perut. Tengok pusat dah makin terbonjol. Usap2 perut yang tegang tu. Pastu tiba2 je terasa ada benda macam basah2 camtu dalam bra. Bila tengok, kat puncak bra tu dah melekit2 cecair (berketul2 sikit pon ada jugak) warna kuning pekat sangat.

Erk?? Nanah?? Ngaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~

First impression itu lah die. Ingatkan nanah. Terus call Ibnu. Sangatlah ketakutan time tu, fikir dah bukan2 dah. Tapi dok tergagap2, last2 tak bagitau dia pon, sebab taktahu nak cakap camano. Lagipon fikir taknak lah kacau dia tengah kerja tu.. Hui3333...

Then call mak. Nak nangis dah waktu ni. Sebab teringatkan arwah sepupu yang meninggal tak lama lepas dia deliver, sebab breast cancer.

Sekali mak cakap macam rilexxx je, siap gelak2kan orang lagi. Dia tanya, "Dua2 belah ke keluar warna kuning?"

"Tak mak.... Sebelah je...."

"Sebelah lagi?"

"Sebelah lagi ada jugak air, tapi warna jernih je...sikit je..."

"Haaaa, yang kuning tu mesti belah kiri kan? Yang jernih tu belah kanan..."

Wuiyoooooooooooo, tereeee tu. Camana la mak bole tahu. Rupanya dia cakap, itu susu ibu la tu... Dah mula keluar da.. Mak cakap lagi, orang2 tua percaya, belah kiri tu makanan baby... sebab tu warna lebih kuning. Belah kanan tu minuman baby.. So kalau baby minum, dia memang suka belah kiri, sebab lebih kenyang.....

"Oooooooooooooo........................."

Lepas tu apa yang saya rasa is berbaur2. Haha. Sebab rasa macam makin dekat da nak jumpa buah hati dalam perut ni. Hihihi. Tapi tu la, macam awal sangat kan? 5 bulan setengah, susu dah keluar.

Besok nya, still tak puas hati, so tanya ramai jugak la orang experience diorang camana. Dalam ramai2, ada yang suruh jangan buat apa2, biar je. Ada yang suruh pump, kalau tak nanti BASI! Basi?? Wohhhhhhhh, sekali lagi darah gemuruh datang. Takkan la kan. Tapi tu la, baby 4 bulan lagi baru keluar (insyaAllah..). Member tu cakap kakak ipar dia la, susu banyak sangat sampai basi. Sampai kena makan ubat dari klinik. Uwuwuwuw~ Sekali lagi rasa nak nangis.

Kebetulan Selasa tu appointment monthly check-up. Bila tanya doctor, dia cakap, dun worry. Takde masalah apa2. Siap cakap saya bertuah lagi. Huu~

Now saya dah tukar size bra, atas nasihat doctor. Kena beli size yang lebih besar. Sebab badan dah membesar. Hari Rabu tu jugak saya menapak ke mothercare kat klcc tu, beli maternity bra. Sebab takmau tunggu weekend dah. Sebab da rasa sengkak pakai bra sendiri. Hehe..

Ermmm....

Bila borak2 dengan Ibnu, dia cakap, "Awak selalu camni. Awal2 dulu risau kenapa takde alahan, terus Allah bagi alahan kat awak lepas tu. Lepas tu risau takde susu, terus sekarang awal2 susu dah keluar..."

Huhuhu.. Betul jugak dia cakap tu. Tak terfikir pulak. Memang aritu saya ada risau2 takut takde susu, sebab cik B kitewww macam tecikkkk.. Agagaggaga~~~~ Sekali sekarang, alhamdulillah, dah dapat hint yang insyaAllah susu tu ada... Lega sikit... Just kena tahan je la rasa ngilu kat puncak cik B tu bila time ngilu tu datang. Huhu.

Tapi, rasa2nya lah kan, apa yang macam membantu susu ibu tu keluar awal, masa mengandung ni, sebab saya dok minum susu Enfamama tu. Walaupon saya minum jarang2, and saya minum pon sebab Ibnu rajin bancuhkan, tapi, rasanya itu yang somehow buat susu ibu terstimulate and lebih productive.

Bila try ingat2 balik, teringat la kata promoter tu, susu Enfamama lebih bagus compare dengan susu2 maternal yang lain, sebab dia lebih kandungan apetah, yang membantu tumbesaran bayi lebih baik. Anddd, dia boleh diminum semasa mengandung dan selepas dah deliver. Menggalakkan pengeluaran susu ibu... Bagus untuk ibu2 yang berniat nak menyusukan anak exclusively..

Thereeee u gooo.... Itu la saya rasa, itu puncanya. Sebab other than that, saya takde pon makan supplement apa2. Means, memang betul2 bagus la kan susu Enfamama ni? Before ni saya pernah try Anmum, tapi sekejap je lepas tu stop. Sebab rasa dia tak best. Susu Enfamama ni rasa dia lagi best... Walaupon awal2 pregnant dulu susah tekak nak terima susu, tapi alhamdulillah sekarang dah okay... Boleh la sikit2 tu minum susu.. :)



Update: Sekarang ni, dua2 cik B dah keluar cecair kuning tu, colestrum ek orang panggil? Just belah kiri lebih banyak la compare dengan belah kanan.... Harap2 badan saya akan keep on producing susu ibu ni, sampai la baby keluar nanti, and saya mampu nak breastfeed baby sendiri selama mana yang boleh... Gigih gigih! InsyaAllah.... :)

Wednesday, June 12, 2013

Baby baby baby uuuu~~~ (gaya justin bieber) kekeke :p

Owh sangatlah tidak konsisten diri ini dengan blog ini. Macam chipsmore kejap ada kejap takde. Ekekek.

Cowi yer mr.blog dan para readers sekalian (ikikikiii macam laaaa ramai sangat peminat yuuu... :p)

Okay, ni nak cerita update on our little baby dalam rahim ni.

Arini usia dia dah 22 minggu 3 hari. Alhamdulillah~~~~ Confirm, GIRL! Yeayyy geng mommy~~~

Tadi buat monthly check up dengan detail scan sekali. Alhamdulillah baby sihat walafiat, insyaAllah semua okay - tadi nampak her cute little fingers and toes, sangat lah menusuk kalbu okay perasaan waktu tu. Rasa macam, ya Allah, aku ni tengah bawak manusia ni dalam perut ni. Hahaha. Jakunz dan kagum dan ada sedikit nervous. Risau takut tanggungjawab dan amanah Allah ni tak dijaga sebaiknya. Uwuwuuwuuu......

Balik dari hospital, masuk ofis semula. Ada meeting sepatutnya, tapi sampai sekarang dok tangguh2, maka saya pantas bukak google - search "checklist barang bayi".

Seriously, sampai dah 5 bulan setengah lebih ni pon still dok buat blurrr blurrrr tak berhenti. Nanti kang sure kelam kabut. Sebab perut makin besar, makin dekat dengan due, takde maknanye rajin nak menapak berjam2 kat baby expo ke apa ke kan. So, ermmm..... rasa2 macam nak start je sikit2 preparation tu dari sekarang. Boleh tak? Ke, kena jugak tunggu 7 bulan? Orang2 tua macam ramai yang pesan camtu. Mak saya pon. Dia cakap, nak beli barang2 baby tu tunggu la sampai dia 7 bulan. Tapi, ni lepas saya dah google2, rupanya banyakkkkksssss gilosssssssssss tahapssssss gabanzzzzz kay checklist dia. Panjang gila. Barang2 baby, barang2 mommy. Takut nanti tak tersempat nak prepare. Hurmmmm..... Beli sekarang ke, tunggu 7 bulan? Sokmo dilema camni. Haiyoh....

Tapi! Bila tahu harga, boleh tahan jugak ekkkk... Macam saya sekarang dok terasa nak beli stroller baby dengan breast pump tu. Sebab semalam, first time dalam sejarah, cecair kuning azimat tu keluar dari nipple. Mula2 sangat la takut sampai menangis. Ingatkan nanah. Ahahahaha. Gila bimbo ah diriku ini. Hui3...

And tadi bila tanya doktor time check up, dia cakap, "u're lucky, girl". Hehehehe. Lucky eh? Ihihihi.. (=^___^=) Alhamdulillah.... Harap2 since susu ni dah keluar awal, semoga takde timbul masalah la di kemudian hari. Saya dok risau takot2 nanti dia kering ke dia clog saluran ke dia buat breast jadik sakit ke nipple merekah ke melecet ke apa ke, sebelum waktunya... Tapi mintak2 la semua tu dijauhkan.... Huhu...

Stroller pon mahal jugak kan rupanya. Siap ada yang beribanz siap. Kakak ipar suruh beli brand Quinny. Katanya praktikal sket. And sesuai la dengan myvi comel kitorang tu. Ehehe. Tengah fikir2 nak beli now ke, atau tunggu baby dah keluar nanti. Still dalam pertimbangan...

Breast pump tu, tengah survey2 apa yang best. Ada yang cadangkan medela freestyle. Tapi ghege dia mak aih... Fengsan sebentar. Ni kalau cakap dengan cik abey ni, belum tentu dia nak approve. Tapi, ikutkan perasaan, rasa2 macam nak ituuuuuu je. Sebab sorang member ni melangit2 dia puji medela freestyle. Convenient katanya... Nanti la, kita goda2 sket cik abey tu. Ikikikii..

Owh and, nak beli set berpantang shaklee kot (untuk dalaman) dan nona roguy (untuk luaran). Yang ni still tengah menyervey2 lagi. Hihi.

## Xtvt suami isteri malam2 (selain sibuk ber-candy crush) is - carik nama baby, gadoh2 nak pilih nama baby, end up hampir setiap sehari atau 2 3 hari, nama baby tu bertukar2. Ekekekek.. ##



p/s: entry ni ditulis semalam, tapi pagi ni baru nak post. Eheh eheh eheh..



Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar! Our precious at her 22 weeks. Rasa macam tak sabarrrrr nak tunggu bulan 10. Hihihi.


Budaks tembams at her week 19 of pregnancy


Dua budaks tembams dengan ketembaman melampau kat Borobodur, Jogjakarta, Indonesia - waktu family trip ke Jogja baru2 ni.


Saja2 selit gambar ni. Batu ni dikatakan antara batu terbesar yang keluar dari perut bumi waktu Gunung Merapi meletus dua/tiga tahun lepas. And orang panggil dia "Batu Alien" sebab rupa dia seakan2 manusia. Nampak tak mata, hidung, mulut dia tu? Hui hui huiii.


Posing skekkkkkk


Recommended install apps ni kat handphone. Seronok baca perkembangan dia...


Ada 2 cerita - what's happening to your BODY & what's happening to your BABY. Yang part baby tu saya excited. Sebab dia suka compare size tu dengan buah2an. So macam dapat bayangan la baby tu besar mana dah now. Hihihi....

Olrite, sekian dulu, ada peluang dan kerajinan kita stori mori lagi... :)