Pages

Monday, January 30, 2012

Wedding+Engagement+Risik ring(s?) cool fact! :)

Assalamualaikum....
Hi My Dear Mr Blog..


A fact that I figured out during my 'engagement ring camwhoring' using old-but-newly-found-back camera. I find this interesting and cool yawwww.


Did you realized that your keyboard is having the letter of 'R', 'E' and 'W' in a row? Reading from right to left ya.. Doesn't that ring a bell? No/yes? Owh, okay, you feel something. That's great! Keep coming. Okdahstop. Well, my imagination mind is telling me, 'R' is for 'risik', 'E' is for 'engagement' and 'W' is for 'wedding'! Don't you think it's cooooollll? Haha. Niceeeeeeeee~~~ 
I am dreaming of a white gold ring as my wedding ring. But would still consider yellow gold looking from good investment angle. But errrrrr who on earth would sell his/her wedding ring?  (~.~)


I am staying up all night because I have past my sleep-hour, so wanted to stay awake so that I would not miss to catch up my early morning flight at 7 a.m. Will be travelling to KK tomorrow morning for a meeting. Can't wait to be in Sabah, state I was borned at. :)


Hoping for a better day. Good day to you too, Mr Blog! :)

Saturday, January 28, 2012

Beginner's-How-To-Do : Custard Fruit Cocktail



Assalamualaikum and Hi! :)
This recipe I got it from my housemate. I enjoy making custard fruit cocktail using her way noticing the steps were very simple. Just need to spend few minutes then my custard fruit cocktail is ready to be chilled inside the fridge. 
So hey okay, whadaya need?

Simple Ingredients 
*Consider this is for a group of 6 - 8 person eat at a time*

For custard pudding:
- One cup of custard powder
- One table spoon of vanilla essence
- 1/5 cup of sugar
- Four and half cups of plain water
For fruit cocktail syrup:
- One tin of fruit cocktail
- One tin of evaporated milk
- Plain water (ratio of 1:1 water:milk. So, using one tin of milk, u will need one tin of plain water)
- One egg (only need the yellow yolk. Beat it with sugar)
- 1/5 cup of sugar
- Few drops of red syrup coloring


The Steps
For custard pudding:
1. Bring all ingredients to the boil in a pot and make sure that you keep stirring continuously, until it thickens and looking sheen. (When it first started to thickening, do not panic as what I used to be, and start adding in more water or more custard powder, at last I ended up frustratingly with the outcome, but just keeeeep stirring it non-stop till all of it beautifully thickens together)
2. Take off the heat and leave to cool then chill it in fridge.
For fruit cocktail syrup:
1. Bring the milk + water + yellow egg yolk + sugar to the boil in a pot.
2. Mix the fruit cocktail (you can either drain half of its syrup or use all of it) with the boil mixture + red syrup coloring - stir them for a while only.
3. Take off the heat and leave to cool then chill it in fridge.
~ The End ~

Taraaaa~ settle! Only few minutes taken. Easy right? Owh, and they are best to be served chilled. :)

Try one and you may adjust the ingredients as you like - to have softer custard pudding / thicker fruit cocktail syrup / add jelly or nata de coco or other fruits (e.g. lychee, banana) in the syrup.

Enjoy! Hmmmm... thinking that I really like custard pudding and there're so many other dishes/desserts by custard. Have to learn them and try. :)

Bye, Mr Blog!

Friday, January 27, 2012

Message dari bunda buat daku "sakit jantung" (>,<)

Assalamualaikum!


Waduhhhh bertahun saya tidak update. Rindu rindu rindu! Hihi.. 
Okay, few entries memang sudah bermain di fikiran since last week, but I am not sure should I or should I not updating them here... A bit afraid if people read and said, "Kau hengat kau sorang menggelabah nak kawen?" (Sebab entries yang bakal di update adalah mengenai persiapan perkahwinanku..Hikshiks) Errrrr... "Ada daku kesah?" Hehe. 


Tapi sebelum itu, Mr Blog, sila lihat sini, message yang diterima dari bunda di suatu pagi yang hening ketika daku tengah membebel2 mengajar2 dalam kelas. Sehingga termenjerit kecil tersedak besar daku dibuatnya. 

Uhuk uhuk uhuk!
TQ for the unexpected reminder bunda. Kaklong sendiri pun tak mengira hari. Main langgggarrrrrr saja. Hihi. Maka bunda, moving towards this, some of the things that I've done till now are:


1. Kain for families
Tema pinky2 ngado, tema peach2 ngado, tema turquoise2 pinky2 ngado 
Boleh tak beli baju for families tapi baju sendiri tak pergi pergi survey? Boleh!! Saya lah orang itu! Hihihi.. Dulu pergi Jakel Shah Alam, dah kaut baju untuk adik2 perempuan untuk majlis akad nikah and kenduri side sebelah sananya. So Sabtu lepas semasa balik Kedah sempena cuti raya cina gongxi2, kaut lah semua baju semua orang semua majlis, di Alamoda Sungai Petani. Lengkap. Dah, gi tempah gi. Hihi.


Pengalaman di Alamoda? Hurmmm, staff okay, boleh la friendly jugak. Price a bit higher as compared to Jakel Shah Alam (bayangkan, same material same color, kat Jakel S.A. RM13+/- per meter. Kat Alamoda S.P. RM40+/- per meter).  *BAPAK AHHH* Kitorang memang bawak kain beli kat Jakel tu, so bila tunjuk staff dia, diorang pon admit sama. Tapi katanya, "Alamoda ni franchise Jakel ja..So paling murah saya boleh turun RM30/meter." "No, thanks. Taknak amik yang tu." Huhu


Tapi, sebab tak tahu bila lagi dapat balik Kedah, borong je lah kain kain yang ada kat situ. Pergi tempat lain, tak jumpa yang berkenan pulak. Jauh beza masa musim raya. Pergi time bukan musim raya ni, kain berhabuk2 nampak kusam tak menarik  etc etc etc. Dah tu, Alamoda harga cekik darah tu, awak habis berapa kat situ? Riban riban gak arrrrr.......... *Bunyi air sungai mengalir laju*


2. Inti pati dan gambaran kad kahwin
I heart my peta. I loike I loike. Rasa nak bukak kedai buat peta untuk orang kahwin pulak. Haha. Ngado lagi.
Yeayhhhh! Hasil dipaksa paksa oleh Ella. "Ella ada seminggu ja lagi ni. Kaklong kena kasik design tu cepat." Haha. Tak tidur babe 1 malam buat menda ni. Susah gak bila nak menempah kat sana ek.... Kena bagi nak design camano. Harap harap tiada masalah ya Ella! Heart u! XOXOXOXO :)


3. Register kursus kahwin
4th and 5th February!
Jalan jalan carik benda lain di KL, terjumpa ni lalu terus meregisterkan diri. Ingat nak buat kat Terengganu ja... Tapi..... Abaikan tapi. Teruskan saja. :)


Okayh! That's all. Itu hasil bulan 1. :)

Wednesday, January 18, 2012

Color? Theme? Perghhhhh..lagi susah dari add math.

Assalamualaikum,
Hi my dear Mr Blog....


Okayyyyyyy... Saya selalu ambil ringan. Kalau boleh nak senangggggg aje. Color and theme for my wedding pon yet to be decided. I'm thinking of just rush ke mana mana boutique then "owh, suka ni lah. nak ni lah!" Tapi tapi tapiiiiii, ingat senang senang macam tu je ke haaaa.. Susah tau. Tambah tambah bila tak pernah buat market survey, selamba badak rilek rilek taruk estimate bajet sewa baju RM300 sepasang. Mana mau cariiiiii? Dua tahun lepas pon dah RM500 tau tak. *Hellllllo Munirah, awak hidup zaman batu ke apa ni* Haha. Nak yang mengado, sewa pon mengado lah. Tapi apa apa pon, saya taknak sampai di category kan as berlebihan. So, setelah di-up-kan sedikit bajet tu, mungkin boleh kot dapat yang disukai, tapi berpatutan berpada pada. 


Setelah pening pening cari warna, tetiba terasa nak tahu lah jugak kan apa istimewanya warna warna ni. So google lah apa lagi.


Asal usul maksud warna

Warna Putih
Perlindungan, kebersihan, penglihatan yang jelas, penyembuhan, penghasilan tenaga, keikhlasan, ketenangan, kesucian, keserhanaan, dan memangkinkan semua warna (sesuai dengan semua warna)

Warna Perak
Ketelusan, mempunyai kuasa psikik, menjelaskan gambaran dalaman, kemurnian, ketenteraman, penuh misteri (fikirkan tentang bulan)

Warna Emas
Hubungkait dengan kuasa maha tinggi, inspirasi agung, tenaga dalaman, tarikan, kepimpinan (fikirkan tentang matahari)

Merah
Perasaan yang meluap-luap, keberanian, tenaga, jantina, tarikan, kegahirahan, pertentangan jantina, penuh semangat, pendirian yang teguh, kasih sayang, kecergasan diri, kemesraan, tindakan (fikirkan tentang api)

Merah jambu/pink
Kasih sayang dan kasih yang romantik, belas kasihan, persahabatan, kefahaman, diplomasi, kesucian, kelembutan dan kewanitaan

Oren
Tenaga, daya tarikan, kebolehan mengawal diri, organisasi, harga diri, kemesraan, kelincahan, kegembiraan, kebaikan, kepekaan, kreativiti, kematangan, harvest (think of the harvest sun and moon)

Ungu
Kuasa, penyembuhan, magic, combatting, jangkitan dan penyakit, kerohanian, penyembuhan secara psikik, pengadilan, perayaan. 


Kuning
tarikan, komunikasi, petah, daya fikir, keyakinan, pengembaraan, penumpuan, ketangkasan, inspirasi, kegembiraan, tuah, optimisme, kepercayaan, keseimbangan.


Hijau
Wang, kekayaan, penyembuhan, pertumbuhan, pekerjaan, kesuburan, kejayaan, kesihatan, harmoni, permulaan yang baru, pembaharuan (fikirkan tentang tumbuhan hijau)

Biru
Penyembuhan, rehat, damai, kebenaran, kebijaksanaan, kepelbagaian ekspressi, ketenangan, meditasi, harmoni, ketenteraman, kesolehan, kefahaman kerohanian, introspection (fikirkan tentang langit biru dan lautan)

Coklat
tanah, tetap, stabil, konsentrasi, penyembuhan, pembersihan, bekerja dengan binatang di rumah, kewanitaan (fikirkan tentang bumi)

Kelabu
Neutral, keseimbangan

Hitam
Menghilangkan, penyerapan yang negatif, exorcisms, kewujudan semua warna

Nota: tentang warna hitam: warna hitam tidak semestinya mempunyai makna yang negatif. Ia boleh digunakan sebagai perlindungan memandangkan ia dapat menyerap kuasa negatif, sama seperti kain hitam yang menyerap kepanasan waktu hari panas. Namun kekosongan yang terbentuk harus diisi dengan tenaga positif – sesuatu yang dapat dicapai dengan mencampurkan ia bersama warna-warna lain, seperti putih atau biru.

More interesting facts? click sini > http://warnautm.tripod.com/amSEMUA.htm


Dah tahu camtu, google color color plak. Results memang macam2. Tapi, color color (sila belajar nama color di > http://www.w3schools.com/html/html_colornames.asp) yang menarik di hati saya adalah.....


1. Teal + Pink/Violet/Magenta
Sukanya warna teal ni. Dalam Bahasa Malaysia tak tahu lah apa. Tapi Teal is the Deal! Macam dark turquoise pon boleh jugak kan. Boleh tak...Hihi


2. Yellowish Goldenrod + Tangerine Red
Nak sangat gold gold yellowish ni. Tapi si jejaka ehem ehem cakap, akad nikah nanti kuning dah. Tapiiiii, tu kuning air. Lain lah..... Wuwuwu.


3. Pale violet-red 
Tak tahu lah kenapa suka sangat dengan warna warna belacan ni. Haha. Sorrrryyyy~ Its just me being me. Saya tak berani terang terang. Huk2. But still nice apa..kan?


4. Navy Blue + Red
Owh ada kawan saya cadangkan navy blue. Which is, sangat cantik!! Beliau suruh setkan dengan warna merah. Nice nice. Kan? Ni contohnya..


Kata Otak Badan: Okaylah. Penat penat fikir warna nanti entah entah sampai kedai semua warna awak suka kan. Semua konfius. Selalu sangat dah jadik camtu..... Baik awak cepat cepat gi boutique.
Kata Hati: Okayyyyyyy.
Kata Badan: Jom tidur. Asyik tidur lambat je. Bahaya la. Kedut muka tu.
Kata Hati: Owh ek? Okay. Zzzzzzzzzz~


Kata Hati: Eh chop. Ni baru color. Theme macamana?
Kata Badan: Ala ngado betul nak theme. Besok lah fikir. Tak payah theme pon takpa. Takda orang marah. Tidur dulu.


Good Night!

Tuesday, January 17, 2012

10th December 2011 - Eeeeeeiii-day! ;)



Assalamualaikum~~~~~
Hailuuu~

Hmmmmmm bahagianya dah dapat CD hari bertunang~! Hik2. But sangattttt sedih sebab photographer yang kitorg hired tu, terhilang plak one of his memory cards. *Dugaannnnn* Macam tau tau je nak jadik camtu, he brought along his other two friends (sorang photographer boleh di-consider as baru berkecimpung, sorang lagi pulak videographer – hoho) on the day, so luckily even the pictures during the event tu weren't complete (event outdoor ada), we could still curik them from his friend’s… Just, the position/angle/quality tu, kurang memuaskan. Yelah, main photographer nye yang duduk di center.. yang lain lain tu duduk kat kanan kiri je. Huk2… Tambah sadis lagi, camera adik saya ada tapi semua gambar stock nak gegarrrr aje. *Neves ke, Aten? Kaklong yang patut neves haih la..* Jom nangis sama sama! Uwaaaa!!

Takpe lah. Yang penting gambar di hati tetap tak bole erase – gituewww.. Hik2. And I still enjoy viewing all the remaining pictures… including pictures taken by the 2nd bidang terjun photographer~ Not bad! TQ~~~ Hihi. Hope you would feel the same way too! :)

ibubapa ibubapa kami (^_^)
Bincang bincang kot ni?
Tolong doakan yang terbaik!
iskhh iskhh malu lahhh....cenggini rupanya perasaan die ekkk.. hihi

Families! Full marks sebelah kiri. Belah kanan tak full marks. Sob sob.
Makciks makciks dans sepupus sepupus dans kanaks kanaks. Owh, dans buahs sipi2s. Ngeh2
Beautiful siblings and T.J (",)
From top left: Johorians staying in Kedah > Kanak kanak's meeting
From bottom left: Aunties and Uncles


Okaylah. Cukup dahulu. Hantaran (handmade okayyyy) dan activity outdoor mengada ngada itu di next next entry ek! :) 


Good nite!

Sunday, January 15, 2012

Consumer Panel (Panel Pengguna) - Gain points and rewards!

Assalamualaikum...
Hi there Mr Blog..


A couple of months back, I received an envelope with few documents in it, from Kantar Worldpanel. Interested to be one of the panel knowingly that I could easily gain points and redeem rewards by just committing myself to its Consumer-Panel-Diaries. Besides, these people from Kantar Worldpanel are actually doing market researches and studies, and they will later on use all these info (provided by the panels) for other companies' marketing strategies... 


So what are the rewards? >>> As below pic:
Confuse which one to choose as a target. Hmmm~
And what I need to do is just completing the diaries... 


Go shopping - Collect receipts - Record in diaries - Post diaries -
Collect points - Redeem rewards!

Weekly Diaries
They even give you their envelopes.. Easy lah!


Yeayyyy! Just continuously do this, target itu sewing machine okay~ :) Tho it can be bought in any time, but this feeling - getting something over deeds you do, that I appreciate more.
After how many months will I received this?
*countless? hope not*
Example of how this benefits others... Good aite? :)


Can't wait to buckle up the points! Wish me luck. (^.^)v


Bye Mr Blog.

Saturday, January 14, 2012

Kad Kahwin - I did not expect you are sooooo this complicated. Or was it me? (~.~)

Assalamualaikum, Hi, Mr Blog!

Hmmm.. Can’t sleep! My dearest sister is putting me to stay up (maybe using her ‘power of mind’, errr because she’s farrrr away from me here). Berjaya Ella buat Kaklong tak boleh tidur. Hukhuk. The thing is, I asked for her help, to buy me my kad kahwin, all the way from her place - Indonesia. And she’s coming to Malaysia soooooon, so I must decide cepat cepat. Why susahkan dia? Well, that’s the point of having a nice cute little sister (bodek bodek) studying in Indonesia. So that she could help us a bit here and there with our marriage preparation thingy. Indonesia kan famous for her marriage-worth-spending. I love u lah, kind noble hearted beautiful sis of the century! (kipas kipas full volume) Hihihi.. ;)

She gave me this link. Papermint Weddingcards > https://www.facebook.com/profile.php?id=100000550602875&sk=photos
One of the favorites. Can I have this, Ella?? ;)

And I love allllllll the cards’ designs. The price is of course cheaper as compared to Malaysia’s. Ermmm, I have my so called ‘kad kahwin impian’. Within my own budget, I would loveeee to have a wedding invitation card that is:
  • Simple, but nice clean smart elegance classy2 look. Hoho, ngado.
  • Comes with cute beautiful ribbon. Satu kewajipan kemestian.
  • Taknak letak gambar kami berdua posing posing senyum senyum. Taknak. Feels lame. (Pahadal malu muka comot) Haha.
  • Front cover, only our names with our kenduri dates. Plan to make one card with both kenduri(s) in it. Takyah nak separate2 kad kau aku kau aku. Save your $$ some more! Don’t you know, the more you order, the price per card is lower? :)

So, having all that, what will the outcome be? Jeng jeng jeng…
I do not know! Just hoping for the best, ikut kemampuan…

Owh, plus there are few other links that lay us with variety choices of wedding invitation cards. These are all from Malaysia. Enjoy! :)

Love this! Having like a rainforest evergreen nature lover feelings. Ngeh ngeh..

And they do your doorgift some more! This is the notepad. Cute, aren't they? :)

The famous young couple - Zahiril and Shera's card

Weddingkami also do wedding websites design, suitable for current world. Not me. Saya masih berfikiran kuno. Uhuks.

Errr, all from facebook? Yezzzzzzza~ Saya kan tak rajin tagha mana nak cari kad tempat lain. Hiks.

Ella, give me another night, I’ll let you know tomorrow ya darling ya! ;D

Good nite, Mr Blog! Letsleeppppp~

Wednesday, January 11, 2012

Malaysia's Courier Services... Ehem!

Hello hello thereeeeee, Mr Blog!


Well, it has been awhile since my last time of using courier services to send goods to others. I know the number delivery or courier services in Malaysia are expanding, years after years. We now have Pos Laju and Pos Express (which are both governed under Pos Malaysia), City Link, Sky Net, Kangaroo and GDEX. Not sure if there are moreeee out there. Yesterday was my first experience with GDEX. Rushing to its branch after work, arrived around 6.30pm just before it was closed for the day, standard question I asked,

"Agak agak berapa hari ya boleh sampai?"

"InsyaAllah satu hari sampai."
(yooooo lah tu)

Never use their services before, thus come to my surprise, the parcel safely handed to her today's noon! (Wahhhhhhhhhhhh, reliable-nya! winkwink)

I've tried Pos Laju and Pos Express previously, but not to that I remember, my parcels are delivered within 24 hours. Huhuhu. So, what are the differences between them? From some studies I found.... :


GDEX
They have 'Next Day Delivery Service', 'Same Day Delivery Service (SDD)', 'Diplomatic Service', 'Bulk Service', etc etc etc. Perhaps mine was using Next Day Delivery Service, at a cost of RM10 for 8 grams parcel. Confirm reach destination within 1 day. Proven! Best~ :) Shall try to use them for other destination, maybe to a more "kampung" areas, the results might change, who knows right?? Ermmm..
*****


POS LAJU versus POS EXPRESS
Had once sent a parcel to a dear cousin at Muar, Johor (last two months ke ek?); using Pos Laju, but it reached her after 4 days (kot? tak ingat). Most probably because it was delivered over the weekend, so perhaps there was a time delayed. Perhaps. Owh and sorry, I can't recalled the cost. Hukhuk.


Hurmmm, Laju and Express, sounds similar right? Is this what we called, "sama tapi tak serupa"? Ha yalah tu, yalah. Hihi. Pos Laju requires signature but Pos Express does not. If nobody at home, you will need to collect your Pos Laju from it's branch. Laju offers both documents and parcels, Express is more for documents. The cost for Laju is calculated by weight or volume while Express is calculated by the size of envelope u buy.
*****


OTHERS
Jum baca apa orang lain kata pasal depa depa ni from here (sila klik).


SKYNET
pros: "delivery is quite fast (this year), but not as fast as poslaju"
cons: "might not cover certain remote areas, delivery guy might not know/have experience on some areas (because some are not locals.. YES! at my area (Bangi/Kajang), SKynet uses Indonesians as their delivery boy).."



CITY LINK
pros: "delivery is so-so..not that fast, not that slow either.."
cons: "not that i can think of since i only got experience once wit this service"



KANGAROO
pros: "none"
cons: "they use 'kangaroo' to deliver ur items.. beware! :p " <-- hahaha

*****


Hurmmmmmm, but if I get the chance, for sure I will 'test' all the other services (Sky Net, City Link & Kangaroo), just to be fair to them. :)


Okay, that's all. Good night, Mr Blog! 




Saturday, January 7, 2012

14 things you need to KNOW / DO on your engagement day

Assalamualaikum…

Hi dear there..

Tanak menambahkan panjang cerita, baca terus. So, based on my experience…

ON the E-DAY
  1. Rise early - Bangun pagiiii pagi, lepas solat subuh tak payah tidur da. Better get yourself ready.
  2. Make up - Masa make up tu, just dressed up in your pyjama pon takpe. Lepas tu baru pakai baju tunang and tudung and veil…
  3. U stay in your room... - Sementara tunggu pihak rombongan lelaki tiba, awak tunggu je dalam bilik diam diam. Better readykan a jug of air masak and gelas so if semasa majlis sedang berlangsung, awak dahaga, takde lah kena keluar bilik gi dapur carik air kan? Jangan pulak habiskan sebalang, mau rasa nak terkucil time sarung cincin nanti.
  4. While he stays outside - Setibanya rombongan meminang, yang si jejaka ehem2 kita kenalah tunggu di luar, dalam kereta ke apa ke. Adat kan, orang tak bagi si jejaka ehem2 berada di dalam sesi perbincangan.
  5. After the understanding is reached - Selesai berbincang, ibu awak atau sesiapalah saudara terdekat akan masuk bilik dan minta awak keluar dan duduk  di atas mini pelamin. Bagi yang merancang untuk tidak ada mini pelamin dan process menyarungkan cincin hanya di bilik, maka anda duduk lah atas katil tu diam2 sambil bermuka ayu.
  6. Exchange hantaran - Hantaran dari pihak perempuan kepada lelaki hanya akan dikeluarkan dan disusun bersebelahan hantaran pihak lelaki sesudah majlis berbincang itu tamat. Maknanya, kita keluar bilik, hantaran pon keluar masa tu..
  7. Face the crowd - Nak berjalan ke mini pelamin tu, jalan slowwww slow dan tunduk2 lah sikit mintak laluan kepada tetamu2 atau saudara mara ketika melintasi di hadapan mereka. Prektis jalan macam tu awal awal! Selelum majlis. Jangan jadik seperti saya, tak sempat prektis. Keluar bilik tu tengok macam takde orang, so saya pon jalan je lah laju2 selamba badak kauuu je kan. Bila dah duduk, baru sedar, ramainya oranggggggggggggggg? Halusinasi ke apa tadi? Huks2.
  8. Left or right hand? - Tanya orang2 tua, tentukan jari manis tangan kiri ke kanan untuk tunang? Macam saya, saya bertanyakan sepupu, katanya sebelah kiri. “Kanan tu cincin kahwin,” katanya lagi. So, saya cabut cincin merisik dari tangan kiri dan pakai sebelah kanan. Jadinya semasa atas pelamin and bakal ibu mertua dah duduk di sebelah, betul betullllll tengah moment nak sarung cincin, penuh konfiden saya hulurkan tangan kiri. Sekali, teng teng teng…. “Tangan kanan lah, Munirah,” kata bakal ibu mertua. Dalam hati, “Hohhhhh??” Terkial2lah saya nak cabut cincin merisik tu, sebab cincin tu ketattttt sikit. Bayangkan perasaan masa tu. Dihadapan tetamu. Dengan cameraman ramai mengalahkan artis kawin. Okay over. Huwaaaaaaa! Maka, tentukan tangan mannnnaa untuk cincin pertunangan. Hurmmm. What an experience.. Wuwu
  9. Fingers in position - Okay, semasa process menyarungkan cincin pula, jangan tegak/luruskan sangat jari2 anda. Nanti jadik traffic jam kat tempat ruas jari tu, susah nak masukkan cincin. Kat ruas jari kan ada kulit berlipat2 sikit. So, bengkokkan sikit jari dan lembutkan ia. Flexible sikit. Baru smooth ja masa nak sarung cincin. Ching!
  10. Bersalaman - Selepas dah sarung, bersalamanlah anda dengan your bakal ibu mertua. Cium tangan cium pipi hug hugsss. Hihi
  11. Photos with families - Lepas tu boleh la nak bergambar dengan ahli family dan rombongan meminang. :)
  12. Makan? - Lepas tu, makannnnnn! :) Tapi saya tak makan pon. Duduk dalam rumah je melayan tetamu yang ada dalam rumah. Segan sangat nak keluar rumah duduk di bawah khemah itu. Huhu.
  13. Outdoor - Outdoor photography session~~~ Yessss, saya buat di air terjun. Ini namanya mengada ngada. Konon2 pre-wedding lah tu yerr? Hihi.
  14. Smile from the heart - All in all, in wutever u do on this very day, sila senyum manis menawan kalbu ayu gitu..Practice senyum depan cermin, takpe. Orang yang tengok awak practice akan faham. Do not end up macam saya, tak practice senyum depan cermin. Last last jadik senyuman muka neves, senyum tertutup bibir ke dalam, tahan hidung dari kembang. Neves punya pasal. Hoho. So, practice! Tak rugi~ :)

Sekian! :)

Friday, January 6, 2012

Research done on makna bacaan dalam solat

Assalamualaikum…

Hi there my dear Mr. Blog..

It's me again! :) Ermmm this shall be treated as a follow-up for my azam tahun baru. Before we move into the main agenda of today’s entry (bajet konon konon on meeting mode ker haaaa? :p), ni nak kasik fakta nombor sikit ni.

101 : Number of my received emails flooding-in into outlook inbox, dated 3rd Jan 2012, timeframe of 8.00am – 3.15pm
37 : Number of my sent emails flushing-out into outlook ‘sentbox’, same date and time
30 : Number of miscalls on my office's phone, on 4th Jan 2012, when I was away for a 3-hour meeting

ZzZzZzzzzzzz...

Okay dah dah dah. Ape motif awak sebenarnya, Munirah? Nak menunjuk kat orang dia bizzzzi letttewww~ Ngeeee. Takde lah.  Nak menunjukkan how stressful I am nowadays. (Loh, dah awak tu yang suke suki je nak stress. Orang lain menten je. Bajet awak sorang ke sibuk haaaa? hukhuk.) I must say it was quite a hectic and hassle week for our section. Kadang terasa macam jadik orang i-perintis sikitsikit, kadang terasa macam jadik orang supplychain sikitsikit. Bak kata sorang kawanku ni, "nak pi toilet pon pikir banyak kali." Haaaa, camtu lah camtu. Huhu. Takpe, takpe, yang penting, ikhlas. Yeayhhh, still learning to be ikhlas in working. InsyaAllah kalau ikhlas, yang berat pon terasa ringan and hati pon happy je. Kan? But…sedikit tak suka when it is more of - competing with time. (x_X) I know this wont be forever, hopefully... Luckily for me to have a supportive working clan yang saling membantu antara satu sama lain. TQVVVM~!

Yeayyyhh now nak masuk main agenda. Makna bacaan dalam solat. As I found this tips given by a goodfriend of mine, is like a longggggg-lost-tips to improve my khusyuk in solat. Without further a due… dipersilakan baca. Indah sangat makna setiap baris bacaan dalam solat. Penuh dengan doa dan ayat mengagungkan-Nya. Mungkin solat selama ni tak menghalang saya dari buat perkara2 yang mungkar sebab saya tak paham apa yang disebut dalam solat. Baca pon sebelum ni lajulaju mengalahkan enjin turbo. Tak tahu la ada maksud ke maksud jadik lain ke apa macam tu. Huwaaaaa (T_T) Munirah, awak sila baca nota ini juta juta kali sampai awak hafal semua maknanya tau. Yakin boleh tau! 1 hari hafal 1 makna bacaan dalam satu satu rukun. okay? Perbaiki diri mana yang kurang. Sikit2 slow2 pon takpe, janji konsisten.. 













(Source: shalatsempurna.com) <-- click link ni kalau nak e-book free ni jugak.

This was actually copied from an e-book they called, free downloaded from the website stated above! :) Saya tahu tulisan dia kaburkabur, sebab sebenarnya size font/picture tu besar, tapi blog saya ni kan mampat padat kat tengah box dia, terpaksa kecilkan size picture tu... 

Picture curik amek from http://p2sttj.wordpress.com 
p/s: Sila abaikan watermark banyak2 itu. Atau dalam erti kata lain, saya ini jakun sikit bila tahu benda baru. Sorry sorry sorry sorry sorry (ala2 K-Pop). Nanti saya belajar control jakun yer.. hihi ;)

Till then, Mr Blog!

Iklan pagi. Tayah baca ;p

Assalamualaikum....

Morning, Mr Blog..

Just went back from a good morning jog or walk lajulaju errrrr jog, with Syazni. Bangun subuh, siap siap, terus keluar. Warm up sikitttt. Real fresh morning air! Rumah ni dekat sangat dengan pantai. So pagi pagi ni memang bunyi ombak tu sangat kuat. But I love them! Plus the cool sea breeze, rasa lapang je dada. Masterpiece of peace. Macam art. Hihik. And we enjoy chit chatting along the way, bringing up memories during our early years at Kerteh. Sangat best! (Kitorg jog 10 minit je, lepas tu jalan jalan laju laju. Siap naik turun tangga jejantas Rantau Laut-Rantau Bukit lagi youuu. Hihi.) Just after two years plus that I know now there were secrets / gossips (ngeh2) amongst our circle of friends. Ohooooooo, pandai kamu kamu kamu kamu simpan rahsia nooo. Nevermind, saya doakan yang terbaik okay?? Hikss.

Eh sebenarnya nak cerita pasal water rafting experience sebab dulu dulu kitorg pernah gi water rafting. Tapi next time lah. Nak kemas kemas bilik basuh baju lipat kain etc etc etc (semua kerja anak dara tu lah hihi). Ermm sebelum berundur, nah gambar saya dan Syazni camwhoring suatu ketika dulu, pakai laptop je okayyyy. Nak amek2 gamba time jog pagi ni tapi manada camera haihh. Tak sabarnya nak ada camera! Okay, masuk wish list sekarang jugaks! :)

Somewhere in June or July 2010 :))))