Pages

Monday, July 30, 2012

Failures do not define who we are

Assalamualaikum & Hi...

I was having quite difficult days this week. :( Things that I've planned are not working out as expected. :( Can say that I am at a low-side of my life blablablablabla. But need something to build back the strength. Acquire it from Allah the One and Only who knows the best for me - lifting the big stone on my shoulder by sharing the loads with my beloved husband & mother - doing things that I love with hope that they could ease the stress and strain - etc etc etc.

Besides, I also did google for some motivational inspiring words. And I found this article. Enjoy reading guys - hope it helps to motivate you as well. Have a good day onwards, ya~ anddddd, never quit! :)

>>><<<

Here is the TRUTH: like anything else in life that’s difficult, when you first try it,YOU WILL FAIL…you will make mistakes…you will get frustrated…and you’ll want to quit.  Think of anything new or foreign that you’ve tried for the first time as an adult (perhaps a new instrument, sport, or language)…were you an immediate expert, or did you fumble around for a while?

We’ve ALL had setbacks and failures.  We can whine, moan, feel sorry for ourselves, and blame others, or we can get ourselves a nice, tall, refreshing glass of “suck-it-up” juice!  When we fall short, when we fail, we MUST get up and put one bloody, dusty boot in front of the other and drive on towards our potential…towards success.

I heard once that the most beautiful gift from God is potential!  That’s a powerful statement, and it strikes me that one of the saddest facts of life is all that power-of-potential lying in graves around the world.  Why?  Because most of those people never took action to realize their potential, or they simply gave up before ever reaching their potential.

Failure does not define you.  The way you respond to failure, defines you. 

NEVER, NEVER, NEVER QUIT!

Good Day! 

Monday, July 9, 2012

First entry sebagai seorang isteri..... (^_____^)

Assalamualaikum...

Syukur, alhamdulillah... Syukur sangat2 ya Allah atas nikmat dan perasaan ini yang Engkau beri... Alhamdulillah, saya dan En Suami tercinta telah selamat dinikahkan oleh Tok Imam Teroi, di Masjid Teroi, pada 1 Jun 2012 bersamaan 11 Rejab 1433 yang lalu. Dengan sekali lafaz (ayat cliche bila hari walimatulurus hihihi :p), kami sah diikatkan sebagai suami isteri. Waktu tu perasaan bercampur baur. Happy + sedih + blurr + bersyukur + syahdu + hening + etc2222.

Tapi, lepas tu, terasa sangatttttt happy! Bersalaman dengan families, makan2, shooting gambar outdoor, makeup2, inai2, pakai baju pengantin, pegang bunga tangan, tengok silat, potong kek, naik pelamin, semuaaaaaaanya lah, semua dalam mode yang happy. Memang ada few downturns yang menyebabkan emosi sedikit tercalar (ayat takley blah, hui3333), tapi alhamdulillah rintangan tu berjaya jugak dihadapi atas bantuan dan gigih jerih semangat ahli keluarga yang ada. TQ guyssssss~~~ Muah muah! : )

Kitorang pergi baaaaaaanyak tempat sebagai honeymoon. (Sikit je sebenarnya tapi saja nak over sikit sorry hihi). Dengan yang honeymoon yang memang di plan iaitu Kuching, Sarawak, ditopup lagi dengan hadiah kahwin honeymoon dari kawan2 (Resort di Sungai Besar & PD), ditopuppp lagi dengan hotel free company bayar kat Mandarin Oriental KL (sempat lagi tu...hihi). Best tauuuu. InsyaAllah next entry saya try ceritakan pasal honeymoon trip kitorang ni ya... Hihi. 

Entry malam ni, saya nak juruskan khas buat En Suami saya ---- Tan Seri Tengku Mahkota Putera Ibnu Nizar B Dato' Hamzah. (", )

!@#$%^&*()!@#$%^&*()!@#$%^&*()!@#$%^&*()!@#$%^&*()

Assalamualaikum,

Hi Sayang,

Firstly, TQ for approaching me on 28th May 2011. Saya memang takkan dapat lupakan moment tu, bila awak luahkan apa yang awk pendam dalam hati. Dah lah kat Chemerong, okayy! Memang, sangat unexpected. Eventhough dah boleh rasa "pelik2" sikit bila malam sebelumnya tu, awak ajak ke Chemerong dan syaratkan untuk kita gunakan bahasa "saya-awak". Kekok tauuuuuuu nak start cakap saya-awak ni.... sebab dah hampir setahun setengah kita ber"aku-kau". Hihihihi.... Ingat lagi tak? Hihi...

Hari tu jugak lah awak beritahu niat awak untuk serious dengan saya. Siap mention lagi timeline bagai. On the first day of "couple"! Hihihi. I love you sayang, for that. Seriously. :') Awak plan, dalam tahun 2011 jugak untuk bertunang dan berkahwin dalam tahun 2012. Ingat lagi tak sayang? Hihi. Dan saya sangat bersyukur kepada-Nya, diberi ruang dan waktu dan kemampuan untuk jadikan plan kita itu satu kenyataan. Syukurrrrrrrrr, alhamdulillah. 

Perasaan waktu tu? Hik hik.. Mestilah malu. Tapi happy! Tapi malu. Hihihi. Dan perasaan saya sehari sebelum kita bertolak ke Kedah (dalam bulan Jun 2011 kan sayang?), sangattttttttt carca merba. Saya nangis tau sayang... Saya risauuuuu sangat. Tak tahu mampu ke tidak, bersedia ke tidak, untuk menjadi isteri, menghadapi alam rumah tangga. Nangis sangat222222. Then saya buat solat istikharah. Mohon kekuatan hati dan petunjuk dari Allah... Lepas tu, saya ajak awak keluar dinner. Kat Zara. Ingat lagi sayang? Hihi... Balik dari dinner tu, perasaan saya jadik lega. Boleh tidur dengan lena. Yakin dengan aturan kita. InsyaAllah. Alhamdulillah.. :)

Masa sangat pantas. Dari tarikh 28 May 2011 beranjak ke merisik 4 Syawal 1432H = 2 September 2011, ke tarikh bertunang 10 December 2011 sehinggalah hari bernikah 1 Jun 2012, semuanyaaaaaa berlalu dengan cepat. Tak terasa dah setahun rupanya kita ber"sweet2"an. Hihihi. Sekarang, dah lebih sebulan kita bersuami-isteri. Apa perasaan awak? Saya, sangat berharap, akan tiba masa yang kita boleh hidup sepenuhnya sebagai pasangan suami-isteri. Setakat ni, long distance relationship ni, saya boleh terima lagi. Sebab saya selalu jugak turun ke KL, dan awak memang kerap datang Kerteh untuk projek PGB tu... Tapi saya berdoa, keadaan ini hanya temporary. Kan sayang kan?

Sayang,

Tadi saya terbaca satu benda ni...

Jika kamu mencintai kerana dia pandai,itu bukan cinta tetapi
 kagum

Jika kamu mencintai kerana dia cantik/hensem,itu bukan cinta tetapi
nafsu

Jika kamu menyintai kerana takut dia sakit hati,itu bukan cinta tetapi
kasihan

Jika kamu menyintai kerana dia baik,itu bukan cinta tetapi
 rasa terima kasih

tetapi jika menyintai tanpa kamu tahu apa sebab kamu menyintainya,
itulah cinta yang sesungguhnya! (n_n)”

Terus teringat awak! Maksudnya, betul lah yang saya asyik cakap "tak tahu, tak tahu" tu. Or bila awk cakap "tak tahu" lepas dah kekeringan idea nak jawab soalan saya yang sama ber-repeat juta juta kali tu. Kikiki. Tapi, saya harap awk still ingat jawapan saya, yang saya jawab duluuuuuu tu. "Saya suka awak sebab......" Sekali tu je jawapan jujur ikhlas saya. Slow2 je saya jawab. Tapi saya harap awak dengar. Awak dengar kan? Hihihi...... :))) 

Ermmmm...panjangnya dah ni. Macam tulis surat pulak kan... Hihi. Sayang dah boring ke? Hihihi.... Sikit je lagi ni. Nak habis tulis dah ni. Hihihi.

@~"~ TQ for being a great husband-bestfriend-leader-partner to me, yang selalu menyokong saya. Memang support dan kata2 awak tu mampu buat saya rasa lebih kuat semangat..
@~"~ TQ for being my imam, yang dengar dan betulkan bacaan al-fatihah saya, yang ajar 3 cara terbaik islam dalam meletakkan tangan atas dada yang betul dalam solat. TQ TQ TQ sayang..
@~"~ TQ sebab makan masakan saya yang tak semenggah tu, kejap masin, kejap cayaq, kejap tu kejap ni. TQ sebab makan jugak sampaiiiii habis. Hihihi. 
@~"~ TQ sayang (this one a serious TQ one), sebab......... vacuum, sapu & mop lantai bilik saya. Huwaaaaaaaaaaaa........ Terharu sangat! Even saya sendiri tak tahu kewujudan vacuum kat rumah. Normally saya sapuuuu je. Hihihi. Sekarang ni, bilik saya ni terasa ada 1 aura baru. Hasil pengemasan awak kots. Hihihiiiii. TQ sayang. Soooo much! Harapnya awak tak menyesal nak datang tidur sini lagi yer.... Hihihiiii....

Okay, dah. Tak nak dah teruskan "surat cinta" saya ni. Mau nanti kot awak skip2 je baca. Hihihi.... Okay sayang, I'll see you on Friday evening nanti ya.... Tak sabar nak jumpa. Rinduuuuu~ Hihihi. Love u sayang. So much! TQ Allah for sending him to me. TQ TQ TQ! :)))

Loves <3
Munirah :)
09.07.2012