Pages

Thursday, August 28, 2014

Masterchef wannabe in the houseeeee

IS HERE!

Kekeke.. Okay, sejak2 ada bibik ni rajin pulak masak. Jap2 nak try list apa yang dah pernah masak since hari sabtu aritu,

1. Tomyam ayam
2. Ayam goreng tepung
3. Ikan bilis sambal kering
4. Serawa labu manis
5. Ikan kembung masak lemak cili api
6. Ayam masak kicap
7. Nasi goreng ala kampung

Pastu bahan basah nak masak and sayur2 semua dah habis..... So semalam pergi pasar tani kota kemuning beli bahan2 nak masak. Petang semalam dah study dah nak masak apa for weekend ni. Sejak2 mak abah cakap nak datang rumah, jantung asyik dok dup dap dup dap. Sebab masterchef wannabe nak try tunjuk skill kat mak. Before ni asai depa mai ja dari Kedah, mak yang masak. Bayangkan siap bawak dari Kedah, bawang udang ikan bagai. Ikan bilis and belacan pon pernah! Depa risau kat rumah takdak bahan masak. Pastu if nak keluaq pi pasaq, abah tak tahu jalan. Nampak tak tinggi ka rendah level memasak saya ni di mata mak bapak sendiri? Sobsssssssssss.....

Maka dengan ini, beta bertekad nak masak for depa selagi depa ada di rumah, selagi beta mampu. *ayat exception selagi-beta-mampu, kot2 beta tak termasak pulak nanti* Kui33.

Tekak bapak den tu tekak melayu sejati. Western tak boleh. Bau western pon dah cukup buat dia pening kepala. Dulu2 beta rajin buat spaggeti Bolognese (itu ja yang reti pon). Bapak den tak makan. Buat nasi ayam, dia kata tak minat. Pastu beta tapau pizza or kfc, sebab dulu takdak bibik, susah nak melayan si amina perha tu sambil nak masak2 bagai. Maka oleh sebab benda2 camni lah, mak bapak beta decide nak masak sendiri bila depa mai rumah anak depa ni. Dulu beta happy sebab rasa fefeeling macam di Kedah bila makan masakan mak, tapi la ni beta rasa seperti terhina pina. Salah sendiri la kan. Huwaaaaaaaaaaaaaa.....

Oleh itu, *trenggg trengg trengggggggggggggggg - bunyi drum*, beta nekad nak masak sendiri untuk depa! Hiyakkkkkkkkkk! Bring it on!

Ni proposal menu yang nak dijamu.... Baru plan untuk 3 hari punya dinner.. Harap2 abah makan dengan gembiranya.... Uhuhuhukkksss....
  • Day 1
    • Mee goreng
    • Ayam goreng masak kicap
    • Daging masak kurma
    • Ikan bilis and tempe sambal kering
    • Sayur campur goreng
  • Day 2
    • Siakap sweet sour
    • Butter prawn floss
    • Gulai ayam
    • Ulam kacang panjang
    • Dessert : Corn in cup
  • Day 3
    • Daging ala thai
    • Sup tulang
    • Ayam goreng masak kunyit
    • Cendawan goreng tepung
    • Dessert : Agar agar santan
Siap study lagi apa tips nak bagi ikan kerapu digoreng rangup, siap youtube lagi cara2 nak buat udang butter flos, youtube cara2 nak fillet ikan style butterfly cut.... etc...

Okay now bila try nak recall step  by step memasak tu, terus rasa seram sejuk kaki tangan. Mampu kah? Berjaya kah? Sempat kah? Wuuwuwuuu...

Ni saya share video cara2 nak masak udang butter flos.... Tak tahu kenapa tak boleh search pulak. Just click je ek link video tu kat sini....

Kalau nak tahu detail resepi, boleh bukak link ni....

Agak2 nanti kalau iols masak butter prawn tu, boleh dapat rupa cenggini idokkk? We'll see ek....

Source : From blog dapur kak yah

Hmmm, okay lah rasanya tu je nak membebel for today. Owh and btw, benda paling best bila food yang dimasak tu dipuji oleh lakiku namanya Ibnu Nizar itu... Ibnu susah nak puji, selalunya dia kritik bila iols masak. Terlebih garam la, gula la, itu la, ini la.. Tapi maybe berkat dia kritik tu, now iols dah pandai sikit2 ejas rasa food. Ibnu siap cakap ayam masak kicap tu the best dia pernah makan. Ihiks2 kembang kuncup muntut iols. Siap cakap makan nasi goreng ala kampung tu sampai licin tak tinggal sebutir nasi pon, rasa nak jilat2 pinggan. *errrrrr, puji sikit2 je boleh tak....... T____T*

Let's see what my parents gonna say about the food later. Nevesnya nevesnya nevesnyaaaaa.......

Wednesday, August 27, 2014

Mengemis Kasih

Ehem2, testing testing. Betulkan kerongkong, moh nyanyi sama2 feeling2 pls okay...

***

Tuhan dulu pernah aku menagih simpati
Kepada manusia yang alpa jua lupa
Lalu terheretlah aku di lorong gelisah
Luka hati yang berdarah kini jadi kian parah

Semalam sudah sampai ke penghujungnya
Kisah seribu duka kuharap sudah berlalu
Tak ingin lagi kuulangi kembali
Gerak dosa yang menghiris hati

Tuhan dosaku menggunung tinggi
Tapi rahmatmu mengalir luas
Harga selautan syukurku
Hanyalah setitis nikmat-Mu di bumi

Tuhan walau taubat sering kumungkir
Namun pengampunan-Mu tak pernah berakhir
Bila selangkah kurapat pada-Mu
Seribu langkah Kau rapat padaku

***

Ni lirik lagu bertajuk Mengemis Kasih, nyanyian kumpulan nasyid Raihan.

Tapi masa weols2 sekolah menengah dulu weols2 pernah gak nyanyi lagu ni.. Iols dulu ahli kumpulan nasyid sekolah hokay uols2.. Nama kumpulan nasyid weols2 Sautul Adnin. Sautul bermaksud bunyi atau suara2, dan Adnin pula sempena salah satu nama syurga - Syurga Adnin. So konon2nye suara2 syurga la ni gamaknya. Merdu sungguh uols suara weols2. Selalu kalau masuk pertandingan sekolah menengah peringkat daerah, mesti dapat nomot 3 dari 3 buah sekolah. (T___T)

Sebab, 2 sekolah yang dapat number 1 dan 2 tu, group nasyid lelaki, so suara and team percussion depa memang heybat heybat sekali..... *coverline* :p

Btw, my po-int (read: po-in) is, iols very the setuju dengan setiap bait2 dalam lirik lagu di atas.

Iols ni tak habeh habeh dosa memanjang - dosa kering, dosa basah, dosa banjir, tapi Alhamdulillah umur masih panjang, kesedaran kadang2 diketuk terketuk, so dengan ini iols sedaya upaya akan cuba perbaiki diri. Sebelum......ajal tiba. Sobsss....

Anggap dunia ni ibarat ladang. Kita usahakan, kita tanam pokok, semai macam2.... Hasil tanaman akan dituai di akhirat kelak. Nak yang ranum, yang manis, yang sedap? Ka nak yang masam, yang sudah buruk, yang rejectshop?

Mulai saat ini, beri 100% kepergantungan pada Yang Maha Esa.

Buat apa yang disuruh, tinggal apa yang dilarang.

Bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian,
Bersusah2 di dunia dahulu, bersenang2 di akhirat kemudian.

Susah! Memang susah! Dugaan macam2, expectation manusia macam2. Hasutan shaitonnirajim, qarin, hawa nafsu.... Astaghfirullah.....

Semoga kuat dan istiqomah, insyaAllah, ameen!

Nah bawah ni videonya, untuk dengar lagu Mengemis Kasih ni.... Kaaaa, hampa2 uols2 ni nak dengaq suara original iols ni nyanyi lagu ni? Ahaks sorry dek, hakak tak kuasa tawwwwww.. *royan eh?* :p


Monday, August 25, 2014

Bibik

I love the fact that now we have one bibik at home.

I super love to waking up in the morning and finding the house is in a proper condition.

I major love to seeing the efforts that bibik has put in to tackle Amina's attention.

~

We try our best to treat bibik well. A week before her arrival, we bought a nice single bed and a nice wardrobe for her. And because both rooms at groundfloor are used for other intentions, thus bibik's room has to be upstairs, on the same floor with us.

We bought her simcard and made a promise to her that we will give RM30 topup every month for her to keep in touch with her families. We also bought her a cd player radio, to accompany her in her room. I don't want her to feel lonely, or sad, or bored. I couldn't imagine myself to be away from family for a straight two years. I hope bibik will stay with us and not planning to shorten the contract period. Uhukks.

Amina is still playing hard to be pleased. She will cry out loud when I pass her to bibik. She will cry even louder when bibik took her away from me. But bibik never give up. Last night I saw a slight improvement. Amina responded to bibik's hide and seek. She searched for bibik who was hiding behind the staircase and threw a mini-smile to bibik when bibik said "chakkkkkk".

That's probably because Amina is really affectionated with the staircase. Tangga is her favorite playarea. Nonetheless, an A plus point for bibik's effort. I hope they will get along well together soonest possible.

Hmmm.... Bibik keeps mentioning about how Amina is manja, just like her children - the youngest one is three years old girl. I have a feeling that Bibik will one day ask us to let her go back to her kampong to see her little girl. And I have no idea how to answer to that. I just hope that this two years will be a smooth sailing years to all of us - Amina, Bibik and us the parents.








Friday, August 22, 2014

A war within own self

I saw this online at www.myfashionstyle.com.my:


So tempting one maahh.... My right hand clicked "Add to Cart".

Then continue browsing again.


Such a pretty one mahhhhh.... Right hand clicked "Add to Cart" again.

Never mind, click click first, choose later.

So now I have two beautiful human creation in my cart.

Then continue browsing again.

This one also! Sooooo niceeeeee.........


Right hand was about to click "Add to Cart" when my left hand quickly grabbed and pulled back the right hand from clicking the haunted button.

Are u sureeeee u want to have a complicated decision making later?

Long silence.

Keep staring at both bags in view item in "Shopping Bag" list.

Start thinking on the pros and cons.

To choose only one bag.

Must make a wise decision.

MUST!

Long silence again.

Awkwardly clicked "Cancel" on one of the beg. Left me with the cheaper one.

Long silence again.

It costs almost RM400 for one small macromini bag for god sake!

Are u sureeeee, Munirah?

After few minutes, I guarded my mouse to the top right corner of the screen, and clicked "close window".

The end.


Now my face is like this (O____________________O)

Left ear hears : U should have just bought that! RM400 is a blownail babe!

Right ear hears : With RM400 you can pay your monthly insurance fee for two months dear!


Sobs. End of story. I have to make a happy face. Purchase those bags with less price, please. Appreciate each ringgit.


Okay. (O________________________O)

Towards a better me

I noticed my-current-self is no longer the same with my-old-good-self. Well I earn more, live with good families, go forth and back to work with husband, have beautiful house (MasyaAllah, Alhamdulillah), but why then my-own-current-self is becoming more plain and boring and darker and less interesting?

And that triggers my stress alarm at highest level.


Firstly, it is because....

I have no jeans, that's how boring I am nowadays. I mean, I couldn't fit into my old jeans simply because I have gained weight (durhhhh). Not only jeans, but also all my good pieces of pants. All pants! Cannot buttoned, cannot zipped, cannot pulled up to the hip pon ada. Sedih okay.

What I still wear until today, are those maternity pants. (T________________T) Totally 200% l-o-o-s-e-r.

And skirts! Tq to the brainer that invented skirts. Makes my dull life one little step better.


Secondly, because.....

My body feels pain almost 24/7. If not pain pon, lenguh2. And I'm 28 come on! Not 82! Not even 30 yet. But my body....... is really out of its alignment. I almost tripped on my own toes this morning. Luckily no one saw that eyesore moment.

I used to go to spa and did the body massaging, body scrubbing, those mind relaxing and endorphin release treatment. But for the past two years, zero! none! nil! adios amigos! Iols is sad.... My body is sad.... I need these special treatments back please.. I've been trying to do my own spa treatment at home, so I went hunting for all the needed products - body scrub, body lotion, body buttermilk, hair serum, etc. But I rarely get the chance to apply them generously. Usually when I got the time, I'll just do them cepat2. And not getting the as-good-results as I hope. So more frustration in myself.


Thirdly, because.....

No more window shopping time for me! Definition of shopping for me nowadays is either giant or speedmart. Beli groceries and diapers. Total sedih! My level of shopping has been simplified in so many ways that I do them using my fingertips - yes you got it right, online shopping. TQ technology. Save my soul. But still, I don't have confident to purchase pants online because of their designs and also there's so little choices for my size. Sobss.

I can ignore not doing window shopping because I am now focus to do more of the other works that is more important and of better benefit - being a wife, being a mom, being a daughter, being a sister, being an employee. That's how my logic thinking soothes my crazy lust. My 24hours just cannot accommodate to do 2 or 3 hours window shopping. Plus, it's window shopping! It's not even REAL shopping pon kan.... So, why make a fuss? Uhuhuhuuu...


***


Then I came out with a new strategy - towards a better me!

1. I'm sooooo going to shop for two jeans (one light color and another one dark color) when next pay comes in.
2. I'm sooooooo going to shop for two office pants (grey and black?) - also when next pay comes in.
3. I'm sooooo going to do spa treatment, at least body massage - also when next pay comes in.
4. All of the above involves money, so my fourth resolution would be, a weekly 30 minutes fat burn activities. Wear those sneakers back, and start working my a** off. FYI, I've already started this - yesterday. So happy so glad to spend time at the park in front of my house. :)
5. A controlled eating and sleeping pattern please. I should eat healthier foods, drink more plain water and always prepare for a good sleep - night facial regime, spray some perfumes, apply hair serum, put on good nightwear.
6. House should never be leaving in a mess, that's why a maid is to be hired by us. Can't wait for this Saturday! Hope that our bibik will be one good bibik, with kind tender heart to love Amina and good health to do basic house chores.
7. To always be punctual on time. Office time, and more importantly solat time.

That should be all for now. Let's see my new self after forty days! Till then, people. :)

Oh I forgot another super important note.

8. I'm soooooooooooooooooo going to buy those good looking lingeries. Saddening on how I could not even fit to my old precious bras and panties. What nursing bra, what? Good bye one thin layer nursing bra - not even support my enlarging b**bs. U're no longer required in service. :p I want to nurse my baby with style. Ohhhhoiiiiiiiiiiiiiii. Wuteva. Hahaha. (-__________-")





Wednesday, August 20, 2014

Masterchef in action - mee kari simple 30 minit

Masterchef laaaa sangat. Sebab saya memang peminat masterchef, walaupon tak berapa pandai masak. Juga malas memasak. Uhuhuhukss. Sekarang asyik dok ulang antara channel 709 dengan starworld. Tengok masterchef Australia (ulangan), masterchef Canada dengan masterchef US. After tengok dok perati for few episodes, saya perasan orang Australia ni baik hati sikit. Tak main taktik kotor, tak main tikam2 belakang. Canada ada sikit2 ciri2 camtu. Plus ada jugak certain yang menghampiri ciri2 orang US yang obviously memang banyak main tikam2 belakang, cakap lepas, etc. Konon2 tu strategy nak bagi menang and dapat title masterchef la kan kononnya. And ada la drama2 sikit kan, nak buat laku lagi cerita orang2 home cook ni kan.

Tapi saya anggap tu macam 'side dish' ja. 'Main dish' cerita ni is ofcoz ke-kreatif-an dan ke-cun-nan dan ke-sedap-an food2 yang depa dok masak. Kadang2 impressed tengok depa boleh masak macam2 within not more than an hour.

Tu yang jadik sumber inspirasi tu. Selalu berangan nak jadik terer memasak macam depa. Bereksperimentasi dengan food. Penting jugak untuk tahu jenis2 cutleries and "machine2" yang ada kat dapur. Bab ni saya tak pandai lagi.

Selalunya saya akan masak time weekend. Sebab weekdays balik from office pon dah lewat. If nak tunggu masterchef-wannabe ni siap memasak memang boleh tumbuh janggut lah Amina Nawwarah, and bapaknya punya janggut melayut sampai ke tanah lah kan. Plus, food some times menjadi, some times ke laut rasa dia.

Tapi semalam saya masak. Dengan niat before isyak dah boleh makan. And Alhamdulillah, food sempat siap on time nak masuk isyak. Buat mee kari ja pon. As usual, google sikit untuk tengok step memasak and guna instinct (deklamasi ini poyo ihikss) in terms of berapa banyak bahan nak guna. Walaupon sebelum ni dah pernah masak mee kari - that time pon google jugak. T____T

Bila dah siap masak, tak sempat nak amek gambaq, Amina dah bising nak menenen. Kalau tak, boleh jugak tempek sedepek kat blog ni buat kenangan. Ekekekeke...

And..................jeng jeng jengggg, Ibnu kata sedap yo! Makan sampai habis licin. Siap cakap nak guna straw hirup kuah. (O_____O) Not sure dia being sarcastic atau memang nak puji iols tahap menggunung. Uhuhukkkss...

Resepi dia macam bawah ni. Post ni pon ditulis so that lepas ni iols sendiri boleh refer sini balik untuk buat mee kari 30 minit ni. Ihiks.

Bahan blend sampai halus:
- 2 bawang merah sederhana besar
- 3 bawang putih
- 1/2 inch halia
- 1 serai (amek serai bahagian bawah tu je)
- 4 helai? cili kering yang jenis pedas, yang telah direbus
- sedikit belacan
- 2 ekor isi udang size sederhana
- 1 cawan air rebusan ayam

Bahan diperlukan untuk kuah mee kari yang simple ini:
- 4 ketul ayam potongan kecil
- 3 tablespoon penuh rempah kari ayam
- 5 biji fish ball dan 1 keping fish cake
- 10 ekor udang size sederhana
- santan / susu cair

Cara2:
1. Tumis bahan blend bersama dengan kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga naik bau
2. Masukkan rempah kari ayam dan biarkan seketika sehingga pecah minyak
3. Masukkan ayam yang telah direbus tadi (ingat tak, kan kita blend bahan guna air rebusan ayam?)
4. Selepas seketika, boleh masukkan 6 cawan air, bersama2 fish ball dan fish cake
5. Selepas mendidih, masukkan udang dan santan. Tapi saya gantikan santan dengan susu cair. Agak2 dalam setengah cawan susu cair
6. Masukkan garam secukupnya dan sedikit gula

Siap!

Sampingan pon simple je, telur rebus dan potongan limau nipis. Served bersama air teh ais limau. Perghhh terangkat. Ahaks :p :p

Kenyang belahak sang suami den. Alhamdulillah. Ermmm tengah fikir nak masak apa pulak malam ni.....

Friday, August 15, 2014

What matters most

We have so many plans, so many desires, and become ambitious. But when not one, not two, not three but four plans come together and we need to choose only one, that's the time we realized, we need to have one firm side to hold onto. So we start questioning questions. Sometimes lead to an answer, most of the times, we became puzzled. Sometimes the answer seems so vivid today, but tomorrow it could be the opposite.

I am in that phase now.

I have been asking myself the same questions every day for the past two weeks.

What is the thing that matters most in my life?

How should I prioritize things?

Who do I really want to be?

Where do I lead my life to?

People succeed, people fall, people meet with obstacles, people deal the challenges, people who has it all, people who make things seem easy.... People run away from problem?

It has always be that my FAMILY is my highest priority. But now the weighing scale is trying to balance and proportionate between family and CAREER.

Why can't I have them both? I think I can have them both, but just not the same par. In my current case, one has to be lower than the other. Ibnu has been listening to my "super smooth plan" while driving every day after work, but the super smooth plan is always changing every two or three days. I can't make up my mind!

Now. I have to decide. Fast. I have to plan. REAL plans. And make them work.

For the sake of the family. For the sake of the career. Come on, Munirah! You are better than this. Hopefully all turn well, insyaAllah...

...











Friday, August 8, 2014

Long Distance Relationship ?

Okay now terasa macam gian pulak nak menulis entry dalam blog ni hari2. Kui3...

Alkisahnya, semalam borak2 dengan someone ni. And bila dia tahu saya nak ber-long distance relationship (LDR), dia menentang gilos2 punya. Dia cakap bahaya. Zaman sekarang lelaki tak boleh dipercayai. (>,<)

Saya diam je sepanjang dia cerita. Setakat, "oooo, yeke?" "iskkkkk, biar betul?" "huishhhhh, dasat sangat tu.." Macam mak jemah tak saya? Haha.. Macam saja je nak simbah2 petrol bagi semangat dia membara2 sket cerita pasal lelaki-bernama-suami-tidak-boleh-dipercayai. Uhuhuhuks

Katanya, orang2 sekeliling dia yang ber-LDR ni, semua problem. Semua husband curang. Ada awek lain. Sampai ada yang akhirnya jatuh terjerumus ke kancah "itu" dan bercerai berai. And that is why katanya, dia akan sentiasa kerja di satu kawasan dengan husband dia. Johor, Terengganu and now KL. Dia akan try apply kerja dekat2 dengan tempat husband dia kerja, so that diorang still boleh tinggal 1 rumah sama2.

Balik dari kerja tu, saya cerita kat Ibnu, Ibnu rileks je.. Dia cakap dia takde masa nak melayan benda2 camtu. Huhuhu.

Tapi just to share my thoughts je la.. Mungkin ada orang berbeza pendapat dari saya, kalau ada, sila share nooo..

Ermmm, Okay, my points.

1. Tak dinafikan perkara itu memang terjadi. Dekat tempat Ibnu kerja sekarang pon ada colleague dia yang tengah mengayat syok bercinta dengan sorang minah vendor ni, walhal wife dia dok 1 rumah je lagi dengan dia. Means, diorang bukan LDR husband & wife. Tapi still, perkara suami curang tu berlaku. Why?

2. I trust my Ibnu. Walaupon saya selalu kecah lebih and buat merajuk atas sebab2 yang tak relevant (i.e. merajuk bila dia kata kat tak suka shopping kat KLCC sebab KLCC ni banyak awek seksi - which is benar kan?), deep down saya tahu Ibnu bukan a guy yang mudah sewenang2 nak mengorat orang. Pendek cerita, he's loyal. His standard is high. (Puji diri ke? ekekekekek :p) Nak curang tu, saya tak pernah terfikir la. Suka tengok perempuan cun, ermmmm, semua lelaki suka kot. Saya yang perempuan ni pon suka tengok perempuan cun. Tapi setakat tu je la. I know Ibnu pon sama. Tengok sekadar tengok. Taklah sampai nak dibuat bini kot.. Dia cintan kitorang (saya dan Amina) gila2 kottttt..... Ekekeke

3. After more than 5 years dalam oil n gas ni, saya perasan, perkara suami kahwin 2 atau lebih, samada isteri masih ada (bermadu) atau bercerai, memang macam perkara biasa. Tak tahu lah kenapa kan. Mungkin sebab si suami rasa dia berkemampuan? Atau memang si suami rasa dia nak meramaikan umat Nabi Muhammad? Atau si suami tak dapat tahan nepsu yang satu itu? Atau memang sebenarnya perempuan2 tu yang dok tergila2 terkejar2kan si suami orang? Dunno... Sekarang ni macam2 boleh jadik. Especially zaman nisbah perempuan lebih ramai dari lelaki ni...

Conclusion. Eceh baru 3 points dah nak conclude dah? Kekeke... Tah la, malas nak fikir benda ni sebenarnya. Rasa macam mengabehkan borehhhh ja if fikir "what if oneday this happens to our marriage?" Memang sampai ke sudah lah asyik nak berprasangka camtu kan. I'm a woman. I make friends. I got to know my husband. We got married. We have Amina. And should I think now "our marriage won't last long?" Nauzubillahiminzalik.

Nampak tak conclusion nya apa? Conclusionnya, jangan fikirkan benda2 negative macam tu... It's your life. It's your choice. Benda2 macam tu yang jadik, mesti ada reason. Think back. What has happened to the love of yours masa awal2 decide nak kahwin?

Mak saya pernah cakap, "Hubungan antara manusia ni ibarat pokok. Nak pokok yang subur, kena siram, kena bajai pokok tu, even kena cakap2 dengan pokok tu. Kena ada effort. InsyaAllah akan suburlah ia."

Bermadah sangat kan mak den tu kan... Tapi betul ape. Dah kalau lepas kahwin tu, si suami asyikkkk tengok youtube tengok tarian ke tengok wanita2 melagho, lepas tu si isteri dapat tahu, memang la berapi2 rumah tangga nya. And si isteri pulak, 24 jam main handphone, main fesbuk, memang la lama2 si suami pon boring. Macam dah takde kerja lain pulak kan. Sekali sekala nak melagho main handphone tu standard la kan. Tapi bukak youtube tengok benda mendatangkan dosa, tinggal2kan lah. Benda2 macam tu yang buat hubungan husband and wife ke laut.

So? Dua2 kena pandai main peranan. Dua2 kena sentiasa berkelakuan "in love". Appreciate each other. Puji each other. Usik2 each other. Buat lawak sama2. Buat house chores sama2. Sembahyang sama2. Mengaji sama2.

Kalau dok jauh? Dah ber-LDR, camana nak buat sama2? Well, di zaman terkini serba canggih dan moden ni, guna la teknologi yang ada. Phone canggih2 tapi tak guna kemudahan tu buat apa kan? Whatsapp pon jadik. Whatsapp la gambar2. Update each other selalu2. This is a must bila dah ber-LDR. Takleh malas2 nak kontek your spouse. Kata cinta, kan? Mesti automatic punya nak berkontek2 berhubung2 kan.. :) Update je, tengah buat apa, nak ke mana, anak tengah buat apa, etc. Videocall pon boleh kalau dah rindu sangat2. Setiap hari kena jugak cuba untuk keep in touch. Kalau selalu berhubung macam ni, yang jauh pon rasa dekatttt je. Kan kan? Plus, iman kena kental. Dugaan memang sentiasa ada. Tapi mesti always, back to basic. Muhasabah diri. Fikir sebelum action. Remember, nobody is perfect. Love your other half seikhlas hati. Terima semua baik buruk seadanya.

Apa yang penting, tepuk dada tanya iman. Nak buat benda yang tak elok, ingat2lah malaikat di bahu kiri dan kanan, juga Allah yang Maha Melihat. Ingat2 je la, dunia ni sementara je...

Okay dah tu je. Ngonge ngonge juge, moh kite mengaji. (^____^)




Love of my life. Will do anything for them. LDR pon LDR lah. Gambatte!

Thursday, August 7, 2014

Raya 2014

Tahun ketiga beraya as suami isteri.

Tahun pertama beraya as ibu bapa :)

Kitorang konon2 buat sistem raya bergiliran. Agak2 boleh menten tak sistem bergiliran ni sampai dah raya tahun ke 10, ke 20 nanti? I doubt so... Haha...

Kegemilangan raya ni rasa2 macam masa zaman saya sekolah rendah - sekolah menengah - university.

Sebab semua mak abah yang uruskan. Bila sampai masa nanti mak abah yang bawak pi shopping. Setiap seorang anak lelaki akan dapat sepasang baju melayu and sepasang baju casual (seluar jeans + shirt or t-shirt). Setiap seorang anak perempuan akan dapat 2 pasang baju kurung, kecuali Aten yang si bongsu tu, mesti dia pon sibuk nak sepasang baju casual bila kitorang keluar shopping cari baju budak2 lelaki.

Rindunya zaman itu.... :')

Bila dah masuk university, dah dapat duit scholarship. So time tu, saya mesti akan ala2 sponsor beli apa2 for adik beradik and mak abah. Simple2 je.. T-shirt ke, butang baju melayu ke, brooch ke, tudung ke... Camtu2 je. Just nak bagi depa rasa happy... :)

And kitorang adik beradik akan cuba belikan baju for abah, sebab abah selalu takdak baju raya. Even baju melayu dia pon dia pakai ja apa yang ada. Huhu. Kumpul2 duit adik beradik and belikan abah sehelai shirt cun, selalunya brand crocodile tu la. Tak pon alain delon. Tu je yang "up" kat sungai petani mall zaman2 tu dulu... Kekeke..

Bila dah masuk dunia kerja, masa tu dok kat Terengganu, so Terengganu kan terkenal dengan kain sutera batik depa tu... Maka, agak rajin pi shopping belikan mak abah baju batik sorang sepasang... Yang penting, sama color! Awal2 abah meluat nak matchy2 dengan mak, tapi sekarang dah lali kot... Ahahaha... Plus, mak abah dua2 orang cikgu. Cikgu2 kan setiap khamis kena pakai baju batik. So double happiness for mak abah di situ. Hihi.

And masa tu, semangat raya is lebih kepada semangat nak belikan parents and adik2 baju2 raya for depa. And sort of macam dah jadik tradisi dah pon. Pastu bila adik2 pon da start masuk uni, dah ada scholar, pon pandai ja depa pi shopping2 raya, belikan at least sepasang baju raya for mak abah.

Bila dah kahwin ni, semangat raya tu ada tetap terasa, tapi taktahu kenapa kitorang laki bini x shopping raya pon. Pelik gak tapi itu yang jadik. Pastu first day - first year raya as husband and wife tu, Ibnu recycle pakai baju nikah. Saya pakai baju kurung mak bagi. Second day raya, pakai ja baju apa yang ada. Huhuhuhu.

Second year raya as husband and wife, saya tengah sarat pregnant. Baju puas cari kat isetan/parkson, sacc, tak jumpa. Pastu nak taknak angkut je la sehelai jubah biru kat pkns shah alam tu. Serba tak kena time tu, sebab perut bulat, badan dah besar, asal try baju ada je yang slack kat mana2. Sobsss. Ibnu pon angkut sepasang baju melayu kaler sedondon kat pkns tu. Untuk second day, pakai ja apa yang ada, since malas nak pusing cari baju lagi dah. Huhuhuuu...

Ni third year raya as husband and wife, semangat extra sebab ada si baby girl Amina Nawwarah tu. Baju dia kemain awal2 puasa dah beli, online je la. Tapi every week sampai pos laju kat opis ni ha. Baju mak bapak dia, beli kat kedah masa balik kampung beraya, yang penting kaler mesti nak sedondon dengan Amina. Sebab Amina ada 3 pasang baju traditional, maka mak bapak dia pon berpeluang nak ada 2 pasang baju raya baru, 1 pasang lagi pakai apa yang ada jaa... First time laki bini rasa pengalaman beraya dengan baju raya best sket. Kalau tak 2 tahun sebelum tu, sempoi cowboy ja redah apa yang ada.. Sebab Amina Nawwarah la ni! TQ Amina~~~ Ngeh333.

Tradisi belikan baju for mak abah masih diteruskan even lepas kawen ni pon, tapi ada tambahan belikan baju for ibu n abah kemuning sekali... Just this year je, tak bagi baju for ibu, tapi bagi handbag, sebab dah last minute sangat. Nasib dia suka.. Sebab tak tahu taste ibu camana, so main agak2 ja.. Heheh..

Ermmm panjangnya entri. Tapi semua pasal baju. Raya bermaksud = Baju raya?? Hapo2 ajo laaa... Hahaha....

Layan gambaq, zasssssssss..


Missing in picture: Atin si bongsu jadik photographer. Mustapa si nomot dua beraya di Sarawak belah isteri dia. Ela si nomot tiga beraya di Indonesia.


Makin kurus cik abang kita ni sejak2 puasa ni.....


Iols pakai baju yang kainnya Ibnu beli di Turkmenistan - hujung tahun 2012. Gila peram sekarang baru siap jadik baju. Ekekeke..


Atok yang suka nak amek hati Amina Nawwarah. Amina dengan muka ketatnya. Ngantok lettewww. Haha..


Nyai yang memang sayangkan cucunya lebih dari anak sulungnya ini. Pantang dengar Amina nangis, sebatu dia lari nak selamatkan cucunya tu. Walhal Amina bukak siren saja2 ja, manja2 ngantok nak tidoq.


Perbincangan komanwel


Atin si bongsu dengan A'an si nomot lima


Nyai, we love you muah muah


Bersama apit si baju merah si nomot empat


Suka pic ni sebab buat saya nampak slim sikit. Mihmihmihhh

Ni hari Jumaat, raya ke lima dah. Ada aqiqah anak member. Sakan Amina dok dalam boyan nooo.. Ni ibu tak tahu ni, member tu yang taruk dalam ni time dia tolong ngasuh Amina masa ibu tengah makan.

Focus tang kaki pls. Bersilang milang. Amina buat gaya macam dalam perut ibu agaknya. Ekekekek.


Ni open house rumah sedara kat sungai petani. Sedap wooo makan pulut durian dia. Durian dia memang terbaik untuk tahun 2014 ni. Perghhh sambil tulis ni pon, mencecer2 air liur teringat. Huhuhu...

Banyak lagi gambaq2, tapi cukup la banyak tu yang dah ditempek dalam blog ni. Tahun depan raya belah Ibnu pulak, Amina mungkin dah pandai jalan time tu. Ntah2 dah berlari pon. Bestnyaaa.

Puasa pon belum ganti dah start berangan raya tahun depan. Puasa enam pon tak start lagi. Ish3333 teghok hang ni. Kui333 :D

Di kesempatan ini, saya nak ucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin" kepada semua yang kebetulan membaca entri ni... Semoga kita semua panjang umur, boleh bertemu kembali dengan Ramadhan dan Syawal tahun depan yaa~! :)



Wednesday, August 6, 2014

Wednesday Blues

#luahan hati

Ya Allah,

Selama ni mungkin aku hidup dalam kesenangan dan keseronokan, hingga kadangkala terbabas lupa pada-Mu, hingga kadangkala kerap mengambil kesempatan dengan mudah - atas sedikit ruang dan peluang yang diberikan, hingga kadangkala mungkin tidak menjalankan amanah dengan sepenuh hati ikhlas dan berdedikasi.

Bila aku diberikan dua pilihan, hati kuat mahu memilih untuk berada di barat, tapi entah kenapa akhirnya timur yang dipilih. Aku hanya mampu berdoa agar pilihan itu adalah pilihan yang tepat. Tapi kenapa kini aku berasa amat sedih dan pedih?

Patutkah aku tetap di barat? Tapi langkah sudah diatur, kepercayaan sudah tercalar, pasti tidak mampu untuk berpatah semula.

Ya Allah,

Kau bantulah kuatkan semangatku,
Lapangkan dadaku,
Moga aku mampu menghadapi sisa2 hari mendatang di barat ini,
Moga aku mampu untuk bertahan di timur kelak.

Ya Allah,

Bila aku di timur nanti,
Kau peliharalah anakku di bawah jagaanMu,
Hindarilah Amina Nawwarah dari perkara2 yang tidak diingini,
Tanamkanlah rasa kasih dan sayang dalam hati pengasuh Amina Nawwarah,
Untuk mengasuh dan menjaga Amina Nawwarah dengan sepenuh tumpuan.

Ya Allah,

Aku memohon ampun atas segala khilafku, khilaf suamiku, khilaf kedua ibubapa kami, adik beradik kami, saudara mara guru2 jiran2 kami,
Ampuni segala salah langkah dan perilaku kami,
Ampuni dosa2 kami..

Ya Allah,

Terima kasih atas semua rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami,
nikmat Iman dan Islam,
nikmat kesihatan yang kami masih mampu bernyawa, bernafas di atas bumi sementaraMu ini..

Ya Allah,

Sesungguhnya Engkau Tuhan yang menciptakan kami, Tuhan yang Maha Mengetahui atas segala sesuatu,
Bantulah kami ya Allah,
Bantulah aku ya Allah,
Aku memohon kepadaMu untuk diberikan kekuatan mental dan fizikal,
Untuk meneruskan daya juang di timur nanti,
Tanpa suami yang dikasihi,
Tanpa ahli keluarga yang disayangi..

Ya Allah,

Kau bukakanlah pintu hati majikanku,
Untuk memahami akan keputusanku,
Untuk menerima dengan baik tanpa ada hukum tidak bertempat.

Aku juga memohon dariMu ya Allah,
Moga dia akan mampu berhujah dengan lebih berhemat dan berlemah lembut,
Moga dia menjadi majikan yang disenangi dan disayangi oleh pekerja2nya..

Ameen ya rabbal 'alameen....


Terima kasih ya Allah,

Atas segala2nya...