Pages

Wednesday, February 15, 2012

DIY. Pelamin kahwin. Seriously? Depends. Hoho.

Assalamualaikum w.b.t.... and Hi~!


Check online, pergi boutique, survey tanya kawan-kawan, finding out that harga sewa pelamin memang mahal sesangat sesangat sekarang. I have two options left : Buat sendiri (do it yourself = DIY) or tak payah ada pelamin terus. Do I want to spend some large amount of $$ just for one day view? Maybe forever view bila ia di-capture dalam gambar. But still, riban riban kot. If tak buat, okay ja for me, sebab 1 - selesa ja takyah la orang usya usya atas pelamin. 2 - alhamdulillah, jimattttt duit saya. Tapi, since niat untuk ada pelamin just sekadar ambil gambar, bukan ada merenjis direnjis bagai, so hurmmmm, takpa lah kot kan. So my decision is, with that same sum of $$, saya akan buat sendiri my so-called pelamin, so nanti barang2 yang dibeli tu semua dapat sendiri. Takda lah rasa membazir berlebihan sangat. "Hang confident senang, cantik, berbaloi buat sendiri??" Errrrrrrrr.... Good Luck, Munirah! (T_T)


That's why tajuk entri macam tu. Mungkin nanti tiba2 tanak lah pelamin. Malas. Tak sempat. Better save $$ guna masa shopping time jalan jalan. Who knows. Kan? Tapi, dalam ke-poyo-an cakap nak taknak, saya dah sketch sendiri pelamin itu. As a start. Buruk2 saya sketch. Kihkihkih. Tapi taknak lah letak sini kan... Malu lah. Hihi. But apa yang saya boleh simpulkan, mostly a nice pelamin would have.....:


1. Kerusi pelamin of course
2. Bunga-bungaan
3. Tirai jurai-juraian backdrop pelamin
4. Side table
5. Standing lamp
6. Downlight
7. Uplight (Hihi. Main taruk ja nama)
8. Accessories for deco


My budget: RM1000 RM1500. At most, RM1500 RM1750. Eh makin naik pulak yerrrr. Hohohihihuhu. Boleh dapat tak ek.... Hurmmm... Cuba cuba! So selepas ni akan start menyervey (men-survey) kerusi pelamin. I think kerusi is the most critical sebab later baru senang decide on corak corak design design tata rias pelamin itu... Harap harap kerusi ala2 pengantin di kedai perabot tak mahal tak over sangat.. Mengkalu (= kalau dalam bahasa Kedah) mahaiiiii, saya cilok kerusi mak kat rumah tu ja la no. Asai boleh duduk sudah. Hohoho.


Since saya buat dirumah, indoor, so harus buat something yang bersesuaian jugak la. Space tinggi luas panjang semua kena tahu. Tapi confirm simple. Sebab buat sendiri la katakan. Mana ada frame2 gabak tu. Hihi. Hurm, jom intai pelamin di facebook:
Zon utara - Roslie Studioz 
Zon utara - Dara De Zara 
Zon tengah - Andaman Qaseh 
Zon tengah - Boutique Chantek 
Zon tengah - Zaifie Zainal Creation 


Memang takkkkkk ar nak dapat cenggini dengan bajet awak tu wahai Munirah.... Tengok je lah yer? (@,@)

Sukanya warna camniiiii..... Tiang roman tu mana bole angkut dalam rumah. Owh, why not kita gunakan tiang2 roman yang sedia ada di porch rumah itu? Good idea.... Kekeke

Kalau ambil kerusi dua bijik macam ni, mana muat ruang tamu rumah tu. Hurmmmm...

Macam boleh dijayakan ja kalau macamni ni... tapi, bunga tak selebat tak sejurai tu lah kan. Awak nak simple ja kan.... :)

Owhhhhh love love love. Dramatik sungguh merah hitam camni. Tapi kerusi tu sure mahal bapak. Bye bye pelamin. Huhu

Macam simple kan? Tapi hurmmm kalau nak 6 ketul pasu camtu dengan bunga tengah tu lagi, for sure dah ratus ratusan, mungkin cecah satu riban - hanya bunga?. Huwaaa!

Mungkinkah begini? Okay saja dong..... Janji kamu happy dan dalam budget kamu yaaaa..... :)


Gambar gambar di atas semuanya dari sumbangan En Google. Sesiapa yang buat watermark tu senang lah kan if nak buat reference kat dia. Yang tiada tu hurmmm harap harap maklum je lah. Hohohihihuhu. Owh and target weekend ini : Cari apa yang perlu dicari. Yeayh! :D


That's all for now. Daaaa~
Assalamualaikum!


10 comments:

Maznie said...
This comment has been removed by the author.
Maznie said...

All de best muni!!! :)

m U n ! r A h said...

TQ Maznie!! If awak ada apa2 yang boleh di share, share ek dgn saya! Hihiks.. :)

Anonymous said...

goodluck for the pelamin syg!! i will help whenever possible ok? including kalau nk bawak balik kerusi from kl to kedah! hehe.. u make me wonder la syg, should i suppose to spend RM 3K for that one day event?? woooooo...
-ibnu

LiYana FariZah said...

Mun2... try la tgk kt fb zaha planner sg petani or kt bernard (tempat sakinah amek for her wedding). the price is quite ok but still.. riban2 jugak. gudlak to both of us anyway. hehe~~~~~

MammaSun said...

yang, i buat survey kat butik2 pengantin area utara utk adik i baru ni, boleh dapat laa pelamin yg masyuk tu dengan harga budget u tu...tp sewa la, not permenant....try usha dulu tau~ Kalau nak buat sendiri mmg jd lagi mahal sbb kita nak kena keluarkan CAPEX!

m U n ! r A h said...

Yana, tq babe for your recommendation! hurm insyaAllah akan pergi survey nnt bila balik kedah. wedding date kita sama kotttt!! hahahaha. :D

Chuna, owh yaka.... bestu yang survey tu kedai mn area mana? nnt sy cer try survey jugak. Hihi. tulahhh, saya budget nk buat sendiri. sebab bole la simpan sendiri. but akan jadik simple je lah. sebab xdak la frame gabak2 tu... huhuhu. tengokla camana. kalau xcukup masa dan tenaga, sewa ja kot. tapi nk murah2 ja.... hihihi

m U n ! r A h said...

sayang, awak xyah la pelamin..... hahahahahahaha. fikir kay sayang~~~ hihihi

mrs redzuan said...

kerja kawen ni penat...pelamin nk wat sndiri? uiii...mencabar mental, fizikal,emosi semua tuu..kalo eden, mmg x sanggup ah. hehe.

Sha My heart said...

cantiknya.
Tapi nak pilih dengan bajet ciput kita tu yang susah kan? Ye la, bajet kan ciput jer. Tapi tak mustahil kan kalau kita kreatif, kan?