Pages

Wednesday, September 10, 2014

Amina Nawwarah 11 bulan (9 Sept 2014)

Exactly malam tadi. Main tekan kalkulator sambil fikir tak tahu apa dia. Sampai bergolek2, kalkulator tetap di tangan.


Harini Semalam Amina 11 bulan!! Homaigoddddddd, lagi 1 bulan genap setahun! Setahun~~~~~~~ Setahun~~!!

Tuanya iols!! Homaigod homaigod... Rasa takmau terima hakikat. Kekeke..

Alhamdulillah, Amina dah jarang sakit2 demam2. Last dia demam masa dia 9 bulan rasanya. Itu last. Lepas tu Alhamdulillah dah takdak. Kalau tak, almost selang 2, 3 minggu dia akan demam. Mungkin antibody badan dia dah cukup kuat kot. Alhamdulillah....

Amina punya perkataan yang dah boleh disebut:
 
- "Ayah"
- "Hello?"
- "Aaaaaaaa!" "Aaaaaa!"
- "papapapapapaapa papapa"
- "mamamamama mamamaama"
- "habuuuu habuuuuuu"
- "Adikkkkkkkk?"
- " Bibibiiiiiiii bikkkkkkkk"

Sengih tersengih2 bibik bila Amina panggil dia. Bikkkk Bikkkkkkkkkkk.....

Cian Ibu, Amina tak pandai sebut Ibu lagi... Nampak Ibu pon dia panggil Ayah jugak. Yayayayahhh...

Fine lah. Sobs.

Nanti malam2 Ibu zikir kat telinga Amina okay.. "Ibuuuuu Iiiiii Buuuuuuu" 100x

Mmm.. Gigi masih yillek. Bayang2 gigi dah lama dah nampak, tapi gigi putih tu belum keluar lagi. Bila google, dr.budak cakap normal range la tu if dah setahun pon belum tumbuh gigi. Tapi kalau dah sampai setahun setengah (18 bulan) pon still belum ada gigi, then boleh bawak jumpa doc untuk check problem apa2 ka apa... So now, kita enjoy ja dulu dengan sengihan amina bergusi itu. Plus, kurang la kan sakit bila Amina gigit masa menenen. Kalau gigi dah ada? Adoiiii~~~

Berjalan belum lagi. Tapi meniti pegang rak2 pegang sofa pegang dinding, dah laju dah. Siap over konfiden lepaskan tangan jatuh tergolek semua dah. Tapi tu la, dia badan besar, kaki and bontot kecik. Dok vibrate aje la bila dia berdiri. Terhuyung hayang. Camana nak bagi muscle montot n kaki dia besar sikit eh. Sekarang bibik rajin suap dia makan. Sampai dah bulat gila perut. Takot iols tengok. Perut bulat, tangan kaki halus. Tapi, selagi dia masih membuang hari2, iols tak risau sangat perut bulat dia tu.

Tak sabar nak timbang dia. Nak tahu berapa berat dia sekarang. Last timbang masa 10 bulan haritu, baru 7 kg. Hopefully now naik sikit la ek..

Lagi satu perangai baru dia, dia dah pandai main tut cak tut cak. Orang nak main tutcaktutcak dengan dia, tapi dia ikut gaya orang tu. Amina yang pi sorok kepala dia pastu tunjuk. Sorok tunjuk sorok tunjuk. Pastu sengih tayang gusi. Hui333... Ayaq lioq meleleh2 time dia eksaited, memang ada lagi. Menjejeh2 keluar, moncong mulut2. Huhuhu...

Malam2 tidur still terbangun2. Nangis2 cari nenen. Sroot2 dua tiga kali pastu terlelap balik. Tadi ada terbaca status member share, from her reading, katanya kena didik anak untuk tak jaga malam. Nanti saya nak try petua2 yang dia bagi tu. Kot2 menjadi lepas ni Amina tidur lena whole night... Dapat ibu pon tidur lena... Ye dok? Kikikiii...


Until the end of time.... InsyaAllah.... :* :*


No comments: