Pages

Friday, September 12, 2014

Life Survivor Plan for Amina Nawwarah

LIFE SURVIVOR PLAN uolsss..... jangan main main haaa... keke..

Meh sini rapat2 nak cerita habaq mai....

After tonnes of researches and googles and readings done, I think it's best to start doing several Life Survivor Plans for Amina as below:

1. Tabung Haji
2. ASB
3. KOPP
4. Insurance

Method : Pelbagaikan cara savings untuk menabung.
Motto : Sikit2 pon takpa. Sikit2 lama2 jadik Everest.

Reason : Security. Masa depan kat Malaysia ni makin mencabar, for sure.. So if asyik delay delay and delay, takot nanti susah Amina nak survive di masa depan....

Tabung Haji dah bukak. Dah start simpan duit yang orang hadiahkan for Amina masa dia lahir... Plan untuk buat potongan gaji sebab nak paksarela disiplinkan diri. RM20 ka RM50 ka, sikit pon jadik la kan....

ASB belum bukak. InsyaAllah akan bukak dalam masa terdekat, nak simpan duit raya Amina... And any duit yang rasa nak save kat ASB bila ada opportunity lebih sikit...

KOPP ni maybe benda baru for certain orang. Sejenis education fund jugak. Lebih kurang sama macam SSPN, tapi return KOPP lebih tinggi. Sebaiknya KOPP ni masuk masa anak masih belum berumur setahun, so that kita just kena bayar rendah tapi return nanti tinggi. Untuk anak bawah setahun, bayaran monthly cuma RM81.05, and nanti after dia umur 19 tahun, dapat return dalam plus minus RM43k++. Banyak kannn.... Plus, boleh transfer guna maybank2u. I loikeee. Kenapa nak save dalam KOPP walhal boleh save dalam Tabung Haji/ASB? Sebab.... KOPP susah nak bawak keluar duit. So, selamat la duit tu di situ... :)

Insurance, belum subscribe lagi. Probably AIA kot. Or prudential. Tak sure lagi. Nak dengar apa orang AIA and Prudential nak cerita, baru nak subscribe. Hihihi. Now Amina dah ada medical card, covered by insurance company ayah dia.. TQ Mr P. Tapi still, rasa macam perlu ada back-up plan jugak. Maybe akan amek insurance yang ada benefit education/saving jugak. Maybe tak. Cukup sekadar medical plan. Tapi nak boleh guna card tu style tunjuk je card tu kat counter hospital/klinik. If yang kena warded bagai baru boleh claim, rasa macam takmau yang tu. Dunno. We'll see later on camana....

Before ni ada terfikir pasal public bank unit trust, tapi..... tak jumpa agent lagi. So yang tu mungkin waive dulu kot for now. Huhuuu....

No comments: