Pages

Munirah & Ibnu Nizar

Amina Nawwarah

Lilypie First Birthday tickers

Saturday, November 3, 2012

Baju kahwin @ baju pengantin yang cantik!

Hihihi... Bukannya nak puji baju pengantin kitorang aritu cantik... Tapi, just nak share my thoughts and my experiences lah masa nak memilih baju kahwin aritu..

Sebulan sebelum kahwin tu memang everyweek saya turun balik Kedah. Drive sorang2 pernah, drive dengan Ibnu pernah, n pernah naik flight jugak sebab dah kepenatan nak drive Terengganu-Kedah-Terengganu every weekend. Ni kes sebab baju lah ni n pelamin jugak. Tak jumpa baju yang berkenan! Pelamin konon nk buat sendiri tapi dah duduk nun di Terengganu, bila masa nak balik setup pelamin kan... Selalu cari online je, jumpa la few yang macam nice2, tapi bila call je, mostly cakap dah occupy on 2nd June tu... Sobsss~

Then buat konsep redah, pusing area Sg Petani, takda. Sampai la satu hari ni, call GGI (Gen's Great Idea), dia kata dia boleh ambil lagi satu job on 2nd June tu. Sebab diorang memang maximumkan amek 4 job je for sehari. Dah rezeki diorang, kiranya saya ni 4th customer dia la untuk tarikh 2 Jun tu... Tapi tgk kat FB GGI ni, memang cantik2. Bila pergi kedai, memang boleh berpinar2 mata, cantik~ 

Try usya some of FB wedding boutique yang saya dah 'friend':

Jitra, Kedah -- Gen's Great Idea
Alor Setar, Kedah -- Iras Prestige
Sungai Petani, Kedah -- Primadona Creation
Sungai Petani, Kedah -- Istana Mahligai
Penang -- Zara De Zara
Shah Alam -- Suriweddings
Kuala Lumpur -- Farrah Rizs Bridal
Cheras -- Sh Kusha
Puchong -- Butik Pengantin

Boleh la cuci2 mata, ni yang kiranya dalam budget la, tapi still cantik and nice. Untuk orang2 utara, recommended yang mungkin cantik di hati korang jugak: GGI, Zara De Zara, Iras Prestige... Banyak yang lain lagi, tapi saya tak friend dia.. Hehe


Beberapa keping gambar yang ditangkap kerana didapati bersalah sebab buat mata saya jadik julings, dalam GGI, as bawah ni...






Sesuai for tema apa2 pon, pakai putih. Suci bersih gitueww. Ada putih pearl, putih off-white, putih betul2. Macam2 putih ada.

Baju for lelaki. Tapi Ibnu tak suka tali2 manik2 batu2 tergantung tu. Ni mat2 rockers suka la kot. Hehehe


Al-kisah baju saya, dah book yang ni...


Sob2, melepas.....
Seminggu sebelum wedding, diinform yang baju tu dah dibeli oleh pengantin yang pakai sebelum saya, merangkap orang yang tuan punya idea design baju tu sendiri lah. *Nangis* Then decide, amek baju bawah ni. Sebab menepati warna kain khemah nanti - pink + grey.


Fikir2 balik, ada hikmah tak dapat pakai baju ni. Sebab kain dia panas sikit n agak berat, so kalau majlis kat dewan ber-aircond okay lah. Kalau tak, jenuh bersauna. Hehehe.

Memang ujian, sehari sebelum nikah, nak pergi amek baju grey-pink tu, tengok2 dia tak alter pon, and tukang alter dah balik. Dah tak mampu nangis, nampak baju macam bawah ni, sarung, muat, then dah. Pakai je lah. Nasib nampak cun lagi. Hahaha :p


Cantik jugak kan? Jom2 masuk bakul angkat sendiri haha :p.
Boleh laa... Walaupon sangat last minute kena tukar plan, and walaupon awal2 Ibnu dah sound taknak pink. Hohoho


Then untuk side sebelah Ibnu, memang dah awal2 tempah baju kat Dato' Roy. Kedai dia kat dalam Semua House, Jalan TAR. Nak yang macam bawah ni... Tapi baju tu dah di-book oleh orang lain untuk dipakai on 30th May, so takut tak sempat nak basuh etc. Dato' Roy cakap, sokay, dia buat baru. Happy! Dapat pakai baju baru pada harga yang disewa, means, tak perlu lah tambah cost even kita request baju baru tu nak macam ni macam tu etc.




Kitorang request nak tambah batu2 pink, so, lain sikit lah. :)

Okay, tu je~ Now nak siap2 pergi kenduri kawen kawan saya~ Dah lambat aiyork!! Hehe.. Korang2 yang membaca ni sure tengah nak mencari baju jugak kan? Good luck in hunting! (^_^)

13 comments:

Anonymous said...

salam munirah..
saya owner GGI..saya minta maaf banyak2 tentang case alter tu ye..=)
apapun you memang customer yang sangat baik & bagi kerjasama yg baik dgn kami..Terima kasih banyak2 kerana menggunakan khidmat kami ya..Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat..=)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Norfaizal Jumri said...

Salam Munirah. Saya nak minta izin iklankan perkhidmatan sewa air cooler @ kipas air saya.

Www.facebook.com/kipasairhaziq

Www.kipasairhaziq.blogspot.com

Faizal = 0189889152

putbest said...

HI,

Berapa sewa baju di kedai Dato' Roy tu?

Munirah Mohd Ali said...

Hi putbest, cant really remember exact harga sewa, but if tak silap nearly 2k jugak...

Anonymous said...

salam sis ... nk soal , ok tak harga sewa pakaian d GGI ?

Munirah Mohd Ali said...

Hi Ano, okayyyyy sgt2. Harga dia consider agak murah compare dgn baju2 dia yang cuns melecuns tu. Kalau kat kedai lain, mungkin jauh lebih mahal utk baju2 cmtu. Try la survey2 GGI! :)

aho Naz said...

Sye nk kwin taon ney...byk survey butik pengantin kt sg.petani...x dew yg memikat dan harga pown x bepatutan....then satu ptg tu sye tgah mkn dgn en.tunang sambil discuss pasal event..ada seorang sis ney dia terdegar perbualan kmi dan dy swuh g survey kt primadona....mse sye pergi naik tangga toleh kanan trus mta terpukau tgk baju pastel pink...sgt cntik....then pekerja tu ckp baju baru 2014 baju utk pengantin laki x buat lg....lpast tu round2 satu kedai dan tnya pendapat en.tunang...dy pown skew bju2 dkt primadona....kmi buat keputusan nk book baju dkt situ dan x kisah la baju baru kew lame kew semua harga cme sekali mkeup baru RM450.00....sgtttttt3 murah dan sgt cantik baju dia...dan customer service diowng mmg terbaik.....i like primadona.....x sbr nk pkai baju dy bln 5 nanti....

aho Naz said...

Sye nk kwin taon ney...byk survey butik pengantin kt sg.petani...x dew yg memikat dan harga pown x bepatutan....then satu ptg tu sye tgah mkn dgn en.tunang sambil discuss pasal event..ada seorang sis ney dia terdegar perbualan kmi dan dy swuh g survey kt primadona....mse sye pergi naik tangga toleh kanan trus mta terpukau tgk baju pastel pink...sgt cntik....then pekerja tu ckp baju baru 2014 baju utk pengantin laki x buat lg....lpast tu round2 satu kedai dan tnya pendapat en.tunang...dy pown skew bju2 dkt primadona....kmi buat keputusan nk book baju dkt situ dan x kisah la baju baru kew lame kew semua harga cme sekali mkeup baru RM450.00....sgtttttt3 murah dan sgt cantik baju dia...dan customer service diowng mmg terbaik.....i like primadona.....x sbr nk pkai baju dy bln 5 nanti....

aho Naz said...

Sye nk kwin taon ney...byk survey butik pengantin kt sg.petani...x dew yg memikat dan harga pown x bepatutan....then satu ptg tu sye tgah mkn dgn en.tunang sambil discuss pasal event..ada seorang sis ney dia terdegar perbualan kmi dan dy swuh g survey kt primadona....mse sye pergi naik tangga toleh kanan trus mta terpukau tgk baju pastel pink...sgt cntik....then pekerja tu ckp baju baru 2014 baju utk pengantin laki x buat lg....lpast tu round2 satu kedai dan tnya pendapat en.tunang...dy pown skew bju2 dkt primadona....kmi buat keputusan nk book baju dkt situ dan x kisah la baju baru kew lame kew semua harga cme sekali mkeup baru RM450.00....sgtttttt3 murah dan sgt cantik baju dia...dan customer service diowng mmg terbaik.....i like primadona.....x sbr nk pkai baju dy bln 5 nanti....

Siti Nur Amira said...

wah . saya pon acctually tgh cari area sg petani . miss aho naz . . butik priimadona tu yg mana ye . nama full die ? ehehe mna tau saya pon boleh amik kat situ

hanis kaisarah said...

Sy pon tngh cari.. bgtau la fb die awk.. harap awk blh share2 dgn sy.. trima kasih awk..

Munirah Mohd Ali said...

aho Naz, happy preparing for your big day dear! soooo much fun and sweet memories dear. :)

Siti Nur Amira, kalau nak tahu details primadona, boleh try click link fb yg saya dah share kat atas tu... dpt x? :)

hanis kaisarah, u pon cari primadona ke? boleh try click link fb atas tu jugak.. call la diorang untuk tanya lebih lanjut kay... :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...