Pages

Sunday, November 11, 2012

Kek Batik - Second attempt! ( ,^^)

Kenapa title post ni second attempt? Kek Batik ni kan common sangat22222, so takperlu la kan announce buat kek batik kali ke berapa2 pon kan? Haaaa... Tapi ada cerita di sebalik nama second attempt tu. Sebab my first attempt was on last seven or eight years back! 7 atau 8 tahun lepas yer wahai adik2 kakak2 makcik2 sekalian. Terlampau fobia sampai tak buat2 langsung dah kek batik ever since that. Hehe. Al-kisahnya masa tu buat ikut "logic" akal la konon2nya. Guna milo n gula n air ja. Sebab saya ni memang hantu milo. So bajet kalau buat milo pekat2 lepas tu taruk atas biskut marie tu boleh la jadik kek batik. Rupa kek batik memang jadi, tapiiiiii kek batik dah jadik kek batu. Bayangkan kalau sampai nak memotong kek batik tu pon sampai kena ketuk2 belakang pisau tu dengan lesung batu, baru la dia nak "lut" - orang kedah kata. Tak ke haruuuu... Hahahaha..

Sejarah betul yang first attempt tu. Siap hidang kat nenek lagi tu. Nenek saya a.k.a Tokjah lah yang menamakan kek batik saya tu kek batu. Hahaha. Memang sengal betul time tu. Hehe...

So bila baru2 ni ternampak artikel kek batik bawah ni dalam newspaper, terus perasaan nak cuba tu melonjak2 balik. Lepas ja balik dari Seminar SM/SSM, terus singgah giant kemuning ni and beli barang2 apa yang patut untuk buat kek batik. Sesampai je kat rumah mertua, terus bersilat2 kat dapur. Ibnu jadik tukang patahkan biskut merie dan tukang kacau2 adunan atas api, sebelum dia boring and pergi layan tivi. 

Debor kawey nak tunggu pagi besok nak raso molek ko dok molek ko..... Harap2 kek batik cubaan kali kedua ni menjadi dengan semenjadi jadinya~ Ameen! (^^, )

Resepi nyaaa~~~ Kalau tak best, siap ar kamu wahai Encik Resepi! Hehe


Ni lah yang dipakai. Tak tahu la selalunya orang yang buat kek batik sedap2 tu pakai mentega brand apa, cooking choc brand apa, and biskut marie brand apa... Hmmm...


Dup dap dup dapppp......


Tompang lalu..... Choc - Vanila - Red velvet cute cupcakes~


Haaa... Purpose letak gamba cupcakes cute2 ni is sebab nak promote. Murahhhh sangat and sedappppppppppppp sangat22222! Seriously sedap gila! And terkejut beruk saya dengar harga dia. Tapi tak pasti plak kalau tu harga kawan2 kan... Tapi memang sedap. Kalau nak try, bagitahu saya kay. Nanti saya sampaikan kat kakak yang buat cupcakes ni... Yang saya makan tadi, ada 3 perisa - choc, red velvet n vanila with nuts... Semua best!!! Nyummmayh!

2 comments:

FiraHamzah said...

ish ish..pepagi baca entry pasal makanan nih buat ras lapaqqqq even dah breakfast roti canai. kekee..
best nyer buat kek batik tuh, akk pun nak teraiiii (try) laa..awak punyer menjadi x tuh? :)

Munirah Mohd Ali said...

Kak Fira.... Kek batik tu okay la...jadik la.. Xdela kegheh mcm batu. Hihi.. Tp kalau nk pkai resepi suratkhabar tu, adjust sikit. Gula xyah la smpai 3/4 cwn.. Sikit2 ja agak2 nk bg manis sikit. Kurangkan biskut merie jgk. Then cmpur sikit susu pekat manis jgk.. Then pkai coklat yg sedap. Milo byk sikit pon xpe. Hihi..

Sy buat betul2 ikut sukatan atas tu. Tu pon da da kurangkn gula.. Tp rs dia agak manis n biskut rs lebih..coklat kurang.. Hihi :)

Try laaaaa... Lps ni sy pon nk try lg.. Hihihi