Pages

Wednesday, August 27, 2014

Mengemis Kasih

Ehem2, testing testing. Betulkan kerongkong, moh nyanyi sama2 feeling2 pls okay...

***

Tuhan dulu pernah aku menagih simpati
Kepada manusia yang alpa jua lupa
Lalu terheretlah aku di lorong gelisah
Luka hati yang berdarah kini jadi kian parah

Semalam sudah sampai ke penghujungnya
Kisah seribu duka kuharap sudah berlalu
Tak ingin lagi kuulangi kembali
Gerak dosa yang menghiris hati

Tuhan dosaku menggunung tinggi
Tapi rahmatmu mengalir luas
Harga selautan syukurku
Hanyalah setitis nikmat-Mu di bumi

Tuhan walau taubat sering kumungkir
Namun pengampunan-Mu tak pernah berakhir
Bila selangkah kurapat pada-Mu
Seribu langkah Kau rapat padaku

***

Ni lirik lagu bertajuk Mengemis Kasih, nyanyian kumpulan nasyid Raihan.

Tapi masa weols2 sekolah menengah dulu weols2 pernah gak nyanyi lagu ni.. Iols dulu ahli kumpulan nasyid sekolah hokay uols2.. Nama kumpulan nasyid weols2 Sautul Adnin. Sautul bermaksud bunyi atau suara2, dan Adnin pula sempena salah satu nama syurga - Syurga Adnin. So konon2nye suara2 syurga la ni gamaknya. Merdu sungguh uols suara weols2. Selalu kalau masuk pertandingan sekolah menengah peringkat daerah, mesti dapat nomot 3 dari 3 buah sekolah. (T___T)

Sebab, 2 sekolah yang dapat number 1 dan 2 tu, group nasyid lelaki, so suara and team percussion depa memang heybat heybat sekali..... *coverline* :p

Btw, my po-int (read: po-in) is, iols very the setuju dengan setiap bait2 dalam lirik lagu di atas.

Iols ni tak habeh habeh dosa memanjang - dosa kering, dosa basah, dosa banjir, tapi Alhamdulillah umur masih panjang, kesedaran kadang2 diketuk terketuk, so dengan ini iols sedaya upaya akan cuba perbaiki diri. Sebelum......ajal tiba. Sobsss....

Anggap dunia ni ibarat ladang. Kita usahakan, kita tanam pokok, semai macam2.... Hasil tanaman akan dituai di akhirat kelak. Nak yang ranum, yang manis, yang sedap? Ka nak yang masam, yang sudah buruk, yang rejectshop?

Mulai saat ini, beri 100% kepergantungan pada Yang Maha Esa.

Buat apa yang disuruh, tinggal apa yang dilarang.

Bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian,
Bersusah2 di dunia dahulu, bersenang2 di akhirat kemudian.

Susah! Memang susah! Dugaan macam2, expectation manusia macam2. Hasutan shaitonnirajim, qarin, hawa nafsu.... Astaghfirullah.....

Semoga kuat dan istiqomah, insyaAllah, ameen!

Nah bawah ni videonya, untuk dengar lagu Mengemis Kasih ni.... Kaaaa, hampa2 uols2 ni nak dengaq suara original iols ni nyanyi lagu ni? Ahaks sorry dek, hakak tak kuasa tawwwwww.. *royan eh?* :p


No comments: