Pages

Wednesday, August 20, 2014

Masterchef in action - mee kari simple 30 minit

Masterchef laaaa sangat. Sebab saya memang peminat masterchef, walaupon tak berapa pandai masak. Juga malas memasak. Uhuhuhukss. Sekarang asyik dok ulang antara channel 709 dengan starworld. Tengok masterchef Australia (ulangan), masterchef Canada dengan masterchef US. After tengok dok perati for few episodes, saya perasan orang Australia ni baik hati sikit. Tak main taktik kotor, tak main tikam2 belakang. Canada ada sikit2 ciri2 camtu. Plus ada jugak certain yang menghampiri ciri2 orang US yang obviously memang banyak main tikam2 belakang, cakap lepas, etc. Konon2 tu strategy nak bagi menang and dapat title masterchef la kan kononnya. And ada la drama2 sikit kan, nak buat laku lagi cerita orang2 home cook ni kan.

Tapi saya anggap tu macam 'side dish' ja. 'Main dish' cerita ni is ofcoz ke-kreatif-an dan ke-cun-nan dan ke-sedap-an food2 yang depa dok masak. Kadang2 impressed tengok depa boleh masak macam2 within not more than an hour.

Tu yang jadik sumber inspirasi tu. Selalu berangan nak jadik terer memasak macam depa. Bereksperimentasi dengan food. Penting jugak untuk tahu jenis2 cutleries and "machine2" yang ada kat dapur. Bab ni saya tak pandai lagi.

Selalunya saya akan masak time weekend. Sebab weekdays balik from office pon dah lewat. If nak tunggu masterchef-wannabe ni siap memasak memang boleh tumbuh janggut lah Amina Nawwarah, and bapaknya punya janggut melayut sampai ke tanah lah kan. Plus, food some times menjadi, some times ke laut rasa dia.

Tapi semalam saya masak. Dengan niat before isyak dah boleh makan. And Alhamdulillah, food sempat siap on time nak masuk isyak. Buat mee kari ja pon. As usual, google sikit untuk tengok step memasak and guna instinct (deklamasi ini poyo ihikss) in terms of berapa banyak bahan nak guna. Walaupon sebelum ni dah pernah masak mee kari - that time pon google jugak. T____T

Bila dah siap masak, tak sempat nak amek gambaq, Amina dah bising nak menenen. Kalau tak, boleh jugak tempek sedepek kat blog ni buat kenangan. Ekekekeke...

And..................jeng jeng jengggg, Ibnu kata sedap yo! Makan sampai habis licin. Siap cakap nak guna straw hirup kuah. (O_____O) Not sure dia being sarcastic atau memang nak puji iols tahap menggunung. Uhuhukkkss...

Resepi dia macam bawah ni. Post ni pon ditulis so that lepas ni iols sendiri boleh refer sini balik untuk buat mee kari 30 minit ni. Ihiks.

Bahan blend sampai halus:
- 2 bawang merah sederhana besar
- 3 bawang putih
- 1/2 inch halia
- 1 serai (amek serai bahagian bawah tu je)
- 4 helai? cili kering yang jenis pedas, yang telah direbus
- sedikit belacan
- 2 ekor isi udang size sederhana
- 1 cawan air rebusan ayam

Bahan diperlukan untuk kuah mee kari yang simple ini:
- 4 ketul ayam potongan kecil
- 3 tablespoon penuh rempah kari ayam
- 5 biji fish ball dan 1 keping fish cake
- 10 ekor udang size sederhana
- santan / susu cair

Cara2:
1. Tumis bahan blend bersama dengan kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga naik bau
2. Masukkan rempah kari ayam dan biarkan seketika sehingga pecah minyak
3. Masukkan ayam yang telah direbus tadi (ingat tak, kan kita blend bahan guna air rebusan ayam?)
4. Selepas seketika, boleh masukkan 6 cawan air, bersama2 fish ball dan fish cake
5. Selepas mendidih, masukkan udang dan santan. Tapi saya gantikan santan dengan susu cair. Agak2 dalam setengah cawan susu cair
6. Masukkan garam secukupnya dan sedikit gula

Siap!

Sampingan pon simple je, telur rebus dan potongan limau nipis. Served bersama air teh ais limau. Perghhh terangkat. Ahaks :p :p

Kenyang belahak sang suami den. Alhamdulillah. Ermmm tengah fikir nak masak apa pulak malam ni.....

No comments: