Pages

Tuesday, January 3, 2012

AZAM TAHUN BARU


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum,  hi Encik Blog…. :)

Been thinking for sooo long, what should my first entry be. About work? Errr, taknak, not in good mood right now. So, next entry mungkin boleh. About family? Hm, mcm okay jugak. But mungkin next entry jugak since I don’t have nice pictures of them in this laptop.

Then teringat my better half so I texted him.
“Ngeeeee..wutchaduin tell me wutchaduin.ngeeee”
“Baru ja sampai rumah! Tgh baring2 ngeng ngeng..wutcha duin macha?” <-- (~.~!) cari gado nampak…hahaha
“Sape macha sape3.haha. Tgh nak buat entry utk blog. Tp xtau nak tulis apa.kekeke. Ada idea syg?”
“Fuiyoh! …… blablablablabla <-- kitorg berborak borak pasal blog. Apparently, dia pon minat blogging jugak. Hihi.

So, he gives me some ideas. And out of all his ideas, I choose……  -azam tahun baru-. Kan tgh mood tahun baru 2012 lagi ni.. Tahun Baru Hijriah pon baru je berlalu. Hehe.  And, jeng3.. Here they are!

Azam #1. SOLAT

Sembahyang cukup 5 waktu sehari semalam and khusyuk and awal waktu pls!

Seriously. Although this is like, alaaaaaaaaa, mmg azam semua orang kot. But, yes. I do want to improve my self in this. Kadang2 saya selalu ambil ringan soal solat. Mindset masa tu, as long as solat, okay la kan. But then, bila fikir2 balik, pernah je ter-subuh gajah. Nak panggil subuh dinasour pon bole. Kadang2 balik kerja penat2, nk nap sekejap. Tapi tengok2 bangun2 da terlepas maghrib. No matter what happens, in any condition, solat jangan tinggal! Yeayhhh, kecuali time ABC tu la kan. Hiks. Erm, patut la life kadang2 best kadang2 xbest. Hati x tenang. Kan2?

Pastu, saya berazam nak khusyuk jugak ketika solat. Selaluuuuu sangat222222222, masa solat tu lah teringat “eh, ada report xsiap lagi.” “eh, bill maxis api air xbayar lagi.” “owh,balik nanti nak basuh baju lah.” “eh, nak makan apa ek jap gi.” “owh, cantiknyaaaaa sejadah niiii omaigod.” Eh owh eh owh sampai ke sudah. So, mahu hapuskan pengacau2 konsentrasi solat semua ini.

Dan….yang paling saya harap saya mampu untuk buat ialah – solat di awal waktu. Takmau da solat hujung2 waktu. Kadang2 time kat office, time zohor tu, shaitOn tu mampu buat saya leka asyik bertangguh tangguh tangguh konon konon nak siapkan kerja sikit lagi ni sikit lagi dan akhirnya hanya tersedar semula ketika dengar azan asar..

Sob sob sob. MENYEDIHKAN. Maka, ini memang azam saya utk berubah tahun ini. Tolong doakan! :)

Azam #2. SENYUM sokmo!

Picture at ranking #2 when i search "best smile ever" in google image. #1 is not so-my-taste nak letak sini. hoho.

Yeayyyhhh~ Senyum! Xperlu kata apaapa. Senyum! Punca yang men-trigger saya supaya berazam untuk senyum adalah…

[Pic muka masa workshop.] <-- Nanti saya upload 
Masam mak aihhhh!

Rasa rasanya takde pon buat muka masam masa ni. Buat muka neutral je. Eh, so, ni la muka neutral ku?? No no no!!! Now I know how I get the fine lines on-ma-face. Olrites! Maka, mulai dari saat ini, awak harus senyummmmmmm selalu, Munirah! Tak kira lah dalam situasi apapon. Tiba tiba teringat pesanan Dr Fadhillah Kamsah. “Anda harus senyum selalu, walaupun ketika melepaskan hajat besar. Kebanyakan orang mesti nak berkerut2 muka ketika melepaskan hajat besar. Tak bagus tak bagus. Ini benda baik, memberikan kesihatan yang baik, menunjukkan sistem pencernaan yang baik, maka mengapa harus berkerut muka? Senyum! Memang susah, tapi boleh. Menambahkan kedut muka je kalau berkerut.” (Source: TV3, tahun tak ingat)

Saya dah cuba! Seronok woooooo. Senyum ketika melepaskan hajat. Bahagia, smooooth ja. Haha! Tak percaya, cubalah! Hihi.

Azam #3. MAKAN MASAK MASAKAN - HOMEMADE

Alhamdulillah, pemangkin azam ini sudah tertunai tadi. Housemate-ku masak dan panggil daku makan. Haha. Baikkkkkk punya housemate kan? Sayang Dila & Aulfah! Terima kasih masak and jemput saya and Syazni makan. Hiks.

Ini contoh makanan bukan homemade.
Since pemangkin dah ada, maka tinggal nak maintain je lah sekarang ni. Since diorang dah masak tadi, maka besok saya offer diri untuk masak pulak. Huuuuuu, cuwaks babe! Ni kira first second time la ni saya nak masak sendiri di rumah banglo Kerteh ni. Dulu pernah da masak sekali. Fikir punya fikir punya fikir, besok insyaAllah akan masak ‘masak lemak cili padi’! Walaupon tak berapa pandai memasak kalau nak dibandingkan dengan adik perempuanku yang nun di Jogjakarta itu, tapi if tak prektis mmg la tak pandai kan. Harus mulakan langkah pertama, ayuh!

OKAY… Cukup la tu tiga tu dulu. Kalau mampu merealisasikan ketiga-tiganya tahun ini, syukurrrrr Alhamdulillah sangat sangat da. Kan? :)

3 comments:

lalala said...
This comment has been removed by the author.
lalala said...

memang mantop yg pasal sentiasa senyum hatta ketika lepas hajat besar.haha!!!

sharing on khusyuk ketika solat:

mesti berusaha dan cuba untuk hafal makna bacaan-bacaan dalam solat supaya kita dapat baca dgn penuh pengahayatan ketika solat, seolah-olah sedang berinteraksi dengan Allah S.W.T, iaitu yakin bahawa Dia Maha Mendengar segala yang kita katakan dan doakan. Then, barulah boleh wujud rasa kekerdilan dalam diri, dan merasakan Allah Maha Besar.

Insya_Allah.

m U n ! r A h said...

TQVM, lalala. tips itu sangat berguna. it is something yang memang dah diajar masa sekolah rendah. but somehow bole lupa plak. mungkin sbb x diamalkan. tq tq tq! now jugak sy g carik makna bacaan dalam solat. suda lupa meyhh. hihi TQ!! :)