Pages

Saturday, January 7, 2012

14 things you need to KNOW / DO on your engagement day

Assalamualaikum…

Hi dear there..

Tanak menambahkan panjang cerita, baca terus. So, based on my experience…

ON the E-DAY
  1. Rise early - Bangun pagiiii pagi, lepas solat subuh tak payah tidur da. Better get yourself ready.
  2. Make up - Masa make up tu, just dressed up in your pyjama pon takpe. Lepas tu baru pakai baju tunang and tudung and veil…
  3. U stay in your room... - Sementara tunggu pihak rombongan lelaki tiba, awak tunggu je dalam bilik diam diam. Better readykan a jug of air masak and gelas so if semasa majlis sedang berlangsung, awak dahaga, takde lah kena keluar bilik gi dapur carik air kan? Jangan pulak habiskan sebalang, mau rasa nak terkucil time sarung cincin nanti.
  4. While he stays outside - Setibanya rombongan meminang, yang si jejaka ehem2 kita kenalah tunggu di luar, dalam kereta ke apa ke. Adat kan, orang tak bagi si jejaka ehem2 berada di dalam sesi perbincangan.
  5. After the understanding is reached - Selesai berbincang, ibu awak atau sesiapalah saudara terdekat akan masuk bilik dan minta awak keluar dan duduk  di atas mini pelamin. Bagi yang merancang untuk tidak ada mini pelamin dan process menyarungkan cincin hanya di bilik, maka anda duduk lah atas katil tu diam2 sambil bermuka ayu.
  6. Exchange hantaran - Hantaran dari pihak perempuan kepada lelaki hanya akan dikeluarkan dan disusun bersebelahan hantaran pihak lelaki sesudah majlis berbincang itu tamat. Maknanya, kita keluar bilik, hantaran pon keluar masa tu..
  7. Face the crowd - Nak berjalan ke mini pelamin tu, jalan slowwww slow dan tunduk2 lah sikit mintak laluan kepada tetamu2 atau saudara mara ketika melintasi di hadapan mereka. Prektis jalan macam tu awal awal! Selelum majlis. Jangan jadik seperti saya, tak sempat prektis. Keluar bilik tu tengok macam takde orang, so saya pon jalan je lah laju2 selamba badak kauuu je kan. Bila dah duduk, baru sedar, ramainya oranggggggggggggggg? Halusinasi ke apa tadi? Huks2.
  8. Left or right hand? - Tanya orang2 tua, tentukan jari manis tangan kiri ke kanan untuk tunang? Macam saya, saya bertanyakan sepupu, katanya sebelah kiri. “Kanan tu cincin kahwin,” katanya lagi. So, saya cabut cincin merisik dari tangan kiri dan pakai sebelah kanan. Jadinya semasa atas pelamin and bakal ibu mertua dah duduk di sebelah, betul betullllll tengah moment nak sarung cincin, penuh konfiden saya hulurkan tangan kiri. Sekali, teng teng teng…. “Tangan kanan lah, Munirah,” kata bakal ibu mertua. Dalam hati, “Hohhhhh??” Terkial2lah saya nak cabut cincin merisik tu, sebab cincin tu ketattttt sikit. Bayangkan perasaan masa tu. Dihadapan tetamu. Dengan cameraman ramai mengalahkan artis kawin. Okay over. Huwaaaaaaa! Maka, tentukan tangan mannnnaa untuk cincin pertunangan. Hurmmm. What an experience.. Wuwu
  9. Fingers in position - Okay, semasa process menyarungkan cincin pula, jangan tegak/luruskan sangat jari2 anda. Nanti jadik traffic jam kat tempat ruas jari tu, susah nak masukkan cincin. Kat ruas jari kan ada kulit berlipat2 sikit. So, bengkokkan sikit jari dan lembutkan ia. Flexible sikit. Baru smooth ja masa nak sarung cincin. Ching!
  10. Bersalaman - Selepas dah sarung, bersalamanlah anda dengan your bakal ibu mertua. Cium tangan cium pipi hug hugsss. Hihi
  11. Photos with families - Lepas tu boleh la nak bergambar dengan ahli family dan rombongan meminang. :)
  12. Makan? - Lepas tu, makannnnnn! :) Tapi saya tak makan pon. Duduk dalam rumah je melayan tetamu yang ada dalam rumah. Segan sangat nak keluar rumah duduk di bawah khemah itu. Huhu.
  13. Outdoor - Outdoor photography session~~~ Yessss, saya buat di air terjun. Ini namanya mengada ngada. Konon2 pre-wedding lah tu yerr? Hihi.
  14. Smile from the heart - All in all, in wutever u do on this very day, sila senyum manis menawan kalbu ayu gitu..Practice senyum depan cermin, takpe. Orang yang tengok awak practice akan faham. Do not end up macam saya, tak practice senyum depan cermin. Last last jadik senyuman muka neves, senyum tertutup bibir ke dalam, tahan hidung dari kembang. Neves punya pasal. Hoho. So, practice! Tak rugi~ :)

Sekian! :)

3 comments:

Anonymous said...

saya la tu visitor fr brussel! munirah!!!!! ewah2 dah ada blog!

Juli said...

tangan kanan la muniraahhh...haa kan dah kena sound ngn bakal mammmaa :p

m U n ! r A h said...

anonymous, awak izyan kesayangankukah? hiehiehieeee

Juli, haha. Sangat nak terjatuh jantung kay masa tu. Tak pernah2. Memang sejarah betul lah! :D