Pages

Saturday, January 19, 2013

First action : Usya rumah dan check defect yang ada

First action. Amek feel. Untung jugak pergi kontek lawyer seller, agent rumah, bagai. Alhamdulillah, first owner agree nak bagi kitorang masuk rumah untuk check defect2 yang ada. Tapi sekejap je la. Habis check defect, dia suh inform agent, sbb nak kunci rumah balik. Still taknak kasik kitorang pegang kunci tu. Lepas dia dapat balance duit (untung) jual rumah tu dari bank, baru dia nak bagi. Huu~ Redha je la~

Lama gak ek amek masa nak tengok2 defect. Tu pon kitorang buat thorough checking kat porch luar rumah je. Sebab obvious sangat. Dalam rumah dah tak check sangat. Sebab sibuk dok amek ukuran berapa feet panjang dapur, etc. Lain kali nak kena datang lagi, check air, check toilet flushing, check soket2 semua. 

Lagipon sebab kitorang 2 2 dah lapar gila. Tak breakfast la katakan. Dalam sejam lebih camtu kot kitorang spend time kat situ. Lepas tu 2 2 dah berpeluh2 plus lapaq lagi bergetaq2 perut ni ha. Agak2 puas hati, kitorang chow mencari makanan. Ngeh2222. 



Macam ni, bole mintak developer repair la kan...

Dan lagi.. Ni semua kat bahagian porch kereta..

Dari dalam rumah..

Hmm.. Nak balik tadi baru perasan, diorang buat wiring cable tv kat dinding ni.. Camano nih? Nak kena tutup la bahagian tangga tu.. Tak pon, kena buat wiring baru kat side dinding lagi satu..

Courtyard. Bakal jadik tempat permainan cikabey..

Ruang untuk makan, dan dapoq

Dapoqkuuuu... Bakal jadik ruang permainan saya. Kekeke.

Mostly dalaman, okay. Tak perasan plak retak2 or apa. Just sangat comot la dinding2 dengan kesan selut kot. Selut kat dinding? Peliks kan.. Huhu. 

Besok insyaAllah datang sini lagi, since agent suruh check semua siap2.. Baru lepas bermessage2 dengan dia. So dia suruh check semua, dan compile report sekali harung ja.. Tak sabaqnyaaaaa... :)

8 comments:

MammaSun said...

wah bestnya...dapoq besaq...leh buat wet and dry....huhu

Munirah Mohd Ali said...

Cuna.. Aku buat skali je wet n dry.. X bahagi2. Haha

FiraHamzah said...

bestnyerrrrr umahhhh baruuuu!!
nih leh jadi tempat lepak baru lepas nih..ngeh ngeh ngeh...dapur besar leh buat main masak2 ramai2 nanti...syiokkkkk!
:)

Munirah Mohd Ali said...

Haha. Boleh2!! Sangat dialu2kan! Yeayyy~ Saya pon heksaited jugak. Hihi

Saiful Sofia said...

1stly,thanx sudi follow my blog...cantik rumah u...besarrrr...mcm rumah semi d yg sy tengok di teras jernang..tp mahal sangat rumah tu...rumah yg sy book tu lum dpt ape2 info lg dr bank..lambat bebeno...huhu...

mizzura said...

Besar dapur..bahagia rasa,...

Munirah Mohd Ali said...

Saiful Sofia, nnt selalu2 cerita pasal rumah eh? suka baca... hihi.. :)
Mizzura, rumah kosong lagi so terasa la lapangnya. Nnt dah start masuk barang baru tau luas ke idak. Kitorang ni size besar2. Hehehe... :)

Nurasekin Zainal said...

Munirah boleh share tak pic hall n kitchen u..gantung camne ye cable tv kt tangga tue