Pages

Monday, January 21, 2013

Kehamilan kosong? Blighted ovum?

Sumber: http://blinkblinkbuzz.blogspot.com

Sebenarnya saya dah nak tido dah..... :(
Tapi, terperasan 1 entry dekat dalam blog yang saya follow ni... link kat atas tu... :(

SEDEY..... :(


This was mine... It was then decided by doctor yang baby tu dah stop growing after 5 weeks kot if tak silap. Time tu spatutnya usia dia dah 9 minggu.. I wrote it in this entry before.

Sangat sedey. Sebab bila baca, baru tahu yang pengalaman yang saya lalui waktu "miscarry" dulu tu, bukan lah macam keguguran normal. Tapi lebih tepat disebut sebagai kehamilan kosong... Atau english dia, blighted ovum....

Tapi, hurm, tak boleh give up! Cuba cuba dan terus mencuba... Adik saya kat Gajah Mada, study medic ada bitau, waktu subur is 14 hari sebelum next cycle 1st day period. Which is, salah la fahaman kitorang before ni. Ingatkan seminggu lepas habis period. Huhu.

Well, we shall try again this month. And just wait for the time to tell. 

Entry tu saya re-paste kat bawah ni...


~*~*~*~*~*~*~

Ibu2 or mama kat luar sana penah dengar tak dengan kehamilan kosong atau Blighted Ovum...atau disebut gak sebagai kehamilan anembryonic
hmm... mama pun 1st time dengar dan berminat tuk kongsi sume ni kat blog mama yg cenoet ni.ok...jom kite pakat kongsi ek.

Kehamilan kosong atau Blighted Ovum (kehamilan anembryonic) ini ialah apabila seorang ibu yg hamil dan tak mengalami gejala aneh *senang cite cam preggy biasa la*, tapi
dalam kandungan ibu tersebut takde janin or embrio. Sedangkan bile kite jalankan UTP, kite disahkan hamil dan mengalami gejala2 wanita hamil seperti biasa cam mual, pening2, letih or cik b kite mengeras.

nie sbb telur yg telah disenyawakan, kat dlm rahim mengembang dengan kantung rahim tapi gagal tuk membentuk selepas 6 minggu, so ia akan diserap semula ke dalam rahim. jadi, plasenta terus tumbuh, but tubuh lak biasanya xde rase aper2...so kite lmbt tuk kesan bhw embrio kite dh xde....erkk...faham x?...senang cite.... kantung kite berkembang secara normal, tapi saiz perkembangan janin yg ada prob..cam janin x berkembang. ada yg berpendapat kes blighted ovum ni terjadi sbb sel telur or sperma tak sehat...kire x berkembang secara sempurna.

yang bahayanya, sesetgh orang xkan sedar bhw dia alami blighted ovum, sehingga doc akan kesan tiada degupan jantung embrio dlm kandungan or semasa doc membuat ultrasonografi(USG)...*biasa kite panggil ultrasound jek...dua2 tu sama je ek*...kite akn lihat kantung ibu kosong.

kalau kite dah preggy selama 1 setgh bulan, semasa melakukan pemeriksaan USG, didapati katung kite kosong, maka kite akn disahkan oleh doctor yg kandungan kite blighted ovum...tetapi biasanya doc akn lakukan pemeriksaan 2 kali...cth la kan...masa 1st check USG usia kandungan 5week++, tapi xde nmpk embrio...so doc akn suh kite check lagi skali pada 7-8weeks....kalau xde gak pembesaran embrio..maknanya mmg kene blighted ovum dan kite kene gugurkan kandungan...kalau ada perkembangan embrio...so kite blh la jg smpi cukup 40weeks.


ok..kenapa kene wat USG?
sbb...pemeriksaan ultrasound biasa melalui atas *atas bdn kite tu*, embrio kelihatan bermula minggu ke 7 dgn panjang 0.5cm. kalau nak kepastian yg jitu, kene la wat ujian ultrasound melalui faraj...*erkk..*, yg dpt bantu pada minggu yg lebih awal...maksudnya...sblm 7 minggu tu la. kite kene buat checkup USG yg kedua *selepas yg pertama td* sbb, embrio ni akan membesar hanya 1mm sehari...so kalau dah 10 hari..dah jadi 10mm...so leh la nmpk dlm USG nnt....tuk degupan jantung lak, doc xdpt kesan KECUALI....pemeriksaan USG melalui faraj.


ada yg menyatakan blighted ovum berkaitan dengan kromosom. selain dari kes telur or sperma yg kurang sehat, faktor usia dan tahap hormon yg rendah boleh dikatakan blh menyebbkn kes ni terjadi.


Human chorionic gonadotropin (HCG), dihasilkan selama kite preggy utk membuat plasenta yg dibuat oleh sel2. ia dpt dikesan dgn melakukan ujian darah pada sekitar 11 hari selepas persenyawaan. 12 - 14 hari oleh ujian urine dan akan berlipat ganda setiap 72 jam. ia akn meningkat sehingga 8 - 11 minggu preggy (bulan ketiga) dan akan turun sehingga tahap mati untuk sisa kehamilan. *saat kite nk bersalin*. Penurunan awal mungkin membantu dalam mengesahkan pregancy loss, seperti blighted ovum.

*4-5 week : dapat divisualisasikan dgn melakukan ultrasound faraj
*5-6 week : embrio dpt diukur melalui ultrasound faraj
*8-9 week : dapat periksa degupan jantung bby

*kesimpulannya, blighted ovum boleh terkena kepd sesiapa saja, sekiranya kite disahkan preggy blighted ovum, kite mmg dipaksa menggugurkn kandungan*


1 comment:

NettoAsh said...

Hi Munirah..saya ni baru je jadi follower awak..hopefully we can be friend.. :)

Sabar ye..insyaAllah nnti rezeki tu akan datang jua..amin..